Черкаські КСН стурбовані чутками про оптимізацію і закриття частини комітетів. Це максимально віддалить від черкащан послуги, які сьогодні вони отримують у  своєму мікрорайоні, на базі свого КСН.

– Нині, під час депутатських прийомів у КСН «Дніпровський», місцеві мешканці питають, чи не можна повернути ті адмінпослуги, які раніше отримували у КСН – і за якими тепер змушені їздити у центр міста вистоювати величезні черги у ЦНАП, – констатує депутат Черкаської міської ради Олег Кашко. – Щодо можливої оптимізації КСН – люди взагалі вкрай стурбовані і занепокоєні, що частину КСН просто закриють, а ті, що лишились, будуть обслуговувати більше мешканців. А, отже, стануть менш доступними – і територіально, і можливістю надання людям  послуг. Більшість тих, хто звертається до КСН, де нині надають пенсійні консультації, організовують гуртки за дозвіллям та культурні заходи  – люди саме похилого віку, для яких це важливо. Комітет самоорганізації населення «Дніпровський», яким я від початку опікуюсь, є одним із провідних у місті. Саме тут почала діяти справжня «міні-фабрика»,   унікальне виробництво всього необхідного –  для  військових у зоні АТО: харчів у тубах та вітамінів, рекордних кілометрів маскувальних сіток, тут виготовляли білизну та   в’язали для військових   шкарпетки – а тепер шиють теплі ковдри. Разом, нам вдалось вирішити сотні проблем місцевих мешканців, відкрити у мікрорайоні новий зручний ринок, поставити десятки лавочок, парканчиків та дитячі майданчиків біля будинків…

– Від початку роботи, ми почали збирати речі та продукти для нужденних, і це набуло таких масштабів, що змогли забезпечувати і бійців у АТО, і інтернати для людей похилого віку, і соціально вразливі категорії мешканців не лише Черкас, але й довколишніх сіл, – розповідає голова КСН «Дніпровський» Любов Здоровенко. – Ми намагаємося постійно розширяти коло послуг для наших пенсіонерів – за домовленістю із училищем, що готує перукарів, його учні приходять сюди і ми влаштовуємо безкоштовну перукарню для бабусь і дідусів. Наразі тут надають пенсійні  та безкоштовні юридичні консультації, видають характеристики та акти з місця проживання.

На думку депутата міської ради Олега Кашка, було б дуже корисно, аби люди знову мали можливість отримувати довідки на базі КСН. Місцевим мешканцям було близько і дуже зручно, без черг, отримувати необхідні папери. Вирішити проблему могло б введення у штат кожного КСН адміністратора, що на місці вів би прийом та  передавав документи до ЦНАП – це розвантажило б черги до нього, створило можливість економії коштів громади, наблизило б до людей важливі їм послуги, як і передбачає децентралізація. А скорочувати кількість КСН і об’єднувати їх слід вкрай раціонально  – аби це була справжня  оптимізація, а не нехтування принципами доступності і якості послуг, таких  необхідних для людей.

Оксана Савіцька