Слідчі ТУ ДБР у м. Києві повідомили про підозру п’ятьом особам, які організували масштабну схему видачі незаконних дозволів на зброю.

Про це інформує пресслужба ТУ ДБР у м. Києві, передає ChesnoNews.

За даними слідства, створив та очолив злочинну групу один із керівників Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України. Також до групи входили працівники дозвільних систем ГУ Нацполіції в деяких областях, працівники та власники магазинів із продажу зброї.

Учасники групи за гроші, всупереч встановленому законом порядку, здійснювали оформлення та видачу громадянам дозволів на придбання та зберігання зброї різного типу, а також продовжували терміни дії дозволів на зберігання та носіння зброї.

Вартість «послуги» за отримання одного дозволу становила 5-10 тисяч грн, протягом місяця посадовці оформлювали понад 200 таких незаконних дозволів.

Наразі слідством встановлено понад 800 фактів незаконної видачі дозволів на придбання мисливської гладкоствольної, нарізної, холодної зброї, а також пристроїв, споряджених гумовими чи аналогічними снарядами несмертельної дії. Триває перевірка законності видачі понад 2 000 дозволів власникам зброї.

У ході розслідування одночасно проведено понад 50 обшуків у службових кабінетах, за місцем проживання та у транспортних засобах учасників схеми. Вилучено дозволи на володіння і придбання зброї, особові справи власників зброї, бланки, штампи, печатки, грошові кошти, зброю та патрони до неї без дозволів.

Повідомлено про підозру п’ятьом особам:

  • одному із заступників начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України;
  • одному із керівників відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції у Донецькій області;
  • працівнику відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції у Харківській області;
  • засновнику та директору збройового магазину у Київській області.

Дії учасників злочинної групи кваліфіковано за статтею набуття службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Наразі проводяться першочергові слідчі дії. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів, а також встановлюються інші особи, причетні до злочину.

Досудове розслідування здійснюється за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, оперативний супровід – СБУ.