Систематичні спостереження за вмістом в атмосферному повітрі шкідливих  речовин проводилися у лютому на 3 стаціонарних постах (ПСЗ) з періодичністю відбору проб – 4 рази на добу (1.00, 7.00, 13.00,19.00), 6 днів на тиждень.
Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.
Проаналізовано 1588 проб  атмосферного повітря.
В повітрі  міста   контролювались 17 шкідливих домішок, а саме:
– основні найбільш розповсюджені речовини: пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю;
– специфічні неорганічні речовини: аміак, оксид азоту, сірководень, сульфати;
– важкі метали: кадмій, залізо, марганець, мідь, нікель, свинець, хром, цинк;
– органічні сполуки: формальдегід.

Спостереження за специфічними речовинами становить 50% плану.
АНАЛІЗ ХІМІЧНОГО ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ
З метою оцінки ступеня забрудненості атмосферного повітря використовуються граничні допустимі концентрації (ГДК): середньодобові і максимально-разові.

Згідно з РД 52.04-186-89 середньодобові ГДК стосуються тривалої дії забруднюючих речовин і з цими ГДК порівнюються середньомісячні концентрації; максимально разові ГДК відносяться до випадків відбору проб протягом 20 хвилин і з цими ГДК порівнюються разові концентрації домішок.
Характеристика максимальних концентрацій домішок

У лютому не виявлено випадків високого забруднення повітря більше 5 ГДК.

Значення  максимальних концентрацій:
– за вмістом пилу – 0,2 ГДК на всіх постах;
– за вмістом оксиду вуглецю – 0,4 ГДК на всіх постах;
– за вмістом діоксиду сірки – 0,05 ГДК 10 лютого о 07 годині на ПСЗ № 2 та 23 лютого о 19 годині  на ПСЗ № 3;
– за вмістом діоксиду азоту – 1,5 ГДК 18 лютого о 01 годині на ПСЗ № 4, перевищення максимально-разової концентрації ГДК спостерігалося у 12% проб;
– за вмістом оксиду азоту – 0,2 ГДК 11 лютого о 13 годині на ПСЗ № 4;
– за вмістом сірководню – 0,4 ГДК 12 лютого о 07 годині на ПСЗ № 4;
– за вмістом аміаку – 0,4 ГДК 01 лютого о 07 годині на ПСЗ № 3;
– за вмістом формальдегіду – 0,5 ГДК 22 лютого о 13 годині на ПСЗ № 3.
У порівнянні з січнем 2021 року:
– збільшилися максимальні концентрації за вмістом діоксиду азоту на всіх постах, за вмістом сірководню на ПСЗ № 4 у 1,5 рази,  за вмістом формальдегіду на ПСЗ № 3 у 1,35 рази.
– зменшилися максимальні концентрації за вмістом пилу на всіх постах, за вмістом діоксиду сірки на ПСЗ №№ 2, 3 у 1,2 та 1,4 рази, за вмістом сірководню на ПСЗ №№ 2, 3 у 1,5 та 2,0 рази, за вмістом аміаку на ПСЗ № 2 у 5,75 рази, на ПСЗ № 3 у 2,75 рази, на ПСЗ № 4 у 3,67 рази.

У порівнянні з лютим минулого року:
– збільшилися максимальні концентрації за вмістом діоксиду азоту на всіх постах, за вмістом оксиду азоту на ПСЗ № 4 у 1,2 рази;
– зменшилися максимальні концентрації за вмістом пилу в 3,0 рази на всіх постах, за вмістом сірководню на ПСЗ №№ 2, 3 у 1,5 рази, за вмістом аміаку на ПСЗ № 2  у 3,0 рази, на ПСЗ № 3 у 3,25 рази, на ПСЗ № 4 у 5,33 рази, за вмістом формальдегіду на ПСЗ №3 у 1,9 рази.
Характеристика середньомісячних концентрацій домішок
Середньомісячні концентрації становили:
– за вмістом пилу 0,67 на всіх постах;
– за вмістом діоксиду сірки від 0,18 до 0,24 ГДК;
– за вмістом діоксиду азоту від 1,0 до 2,0 ГДК, найбільш забруднений Південно-Західний р-н;
– за вмістом оксиду вуглецю  0,33  на всіх постах ;
– за вмістом оксиду азоту 0,5 ГДК на ПСЗ № 4;
– за вмістом аміаку від 0,25 до 0,5 ГДК;
– за вмістом формальдегіду 2,0 ГДК на ПСЗ №3.

У порівнянні з минулим місяцем (січнем):
– зменшилися середньомісячні концентрації за вмістом аміаку від 2,5 до 4,0 рази, за вмістом діоксиду сірки  від 1,25 до 1,3 рази на всіх постах, за вмістом оксиду азоту на ПСЗ № 4 у 1,3;
– збільшилися середньомісячні концентрації за вмістом діоксиду азоту на ПСЗ № 4 у 2 рази.

Індекс забруднення склав 5,67 (розрахований за даними середньомісячних концентрацій за вмістом пилу, аміаку, формальдегіду, діоксиду азоту, оксиду азоту). У порівнянні з попереднім місяцем знизився у 1,1 рази за рахунок зменшення середньомісячних концентрацій за вмістом аміаку та формальдегіду.

У порівнянні з відповідним місяцем минулого року:
– зменшилися середньомісячні концентрації за вмістом аміаку у 2,5 рази по місту, за вмістом формальдегіду на ПСЗ № 3 у 1,5 рази;
–  збільшилися середньомісячні концентрації за вмістом діоксиду азоту на ПСЗ № 4 у 2,7 рази.
Значення середньомісячних концентрацій важких металів на постах ПСЗ  № 3, 4  були значно нижчими за відповідні ГДК.
ВПЛИВ ПОГОДИ НА ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРИ
Лютий 2021 року, за даними метеостанції Черкаси, в цілому видався прохолодним із середньою місячною температурою повітря 5,5° морозу, що на 0,9° нижче кліматичної норми. Кількість опадів за місяць становила 54 мм, що відповідає 164% місячної норми.
При цьому, він був найхолоднішим і найбагатшим на сніг із зимових місяців, увійшов в десятку найбільш холодних за останнє тридцятиріччя, відзначився стійким заляганням снігового покриву значної висоти та неглибоким промерзанням ґрунту.
Завдяки дуже активним синоптичним процесам, пов’язаних із переміщенням серії південних циклонів, лютий відзначився різноманітними за видом та інтенсивністю явищами, які досягали критерію небезпечних: тумани, ожеледь, ожеледиця на дорогах, сильний вітер, сильний сніг, хуртовини, льодяний дощ. Така погода сприяла розсіюванню і зменшенню забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.
В окремі дні за впливу антициклонів спостерігалася маловітряна, без істотних опадів погода, що створювало умови для накопичення шкідливих домішок в приземному шарі атмосфери.