Держава передбачила можливість добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для тих, хто не зміг працевлаштуватись офіційно, але хоче набути страхового стажу.

Основні правила пояснили в Головному управлінні Пенсійного фонду на Черкащині, передає ChesnoNews.

Добровільна участь означає, що єдиний соціальний внесок за себе громадянин сплачує самостійно. За такої умови періоди роботи також зараховуються до страхового стажу, що є запорукою майбутньої пенсії. 

Для участі в добровільному соціальному страхуванні потрібно укласти відповідний договір у Державній податковій службі і не менше ніж один рік сплачувати щомісяця мінімальний страховий внесок. «За попередні періоди роботи можна одноразово сплатити єдиний соціальний внесок. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2,  каже Олена Богдан.  Якщо мінімальний страховий внесок на 01.01.2021 становить 1 320 грн, то сума сплати за попередні періоди не може бути меншою ніж 2 640 грн за один місяць». 

Із огляду на це, значно вигідніше одного разу обрати офіційне працевлаштування, яке стане інвестицією в майбутнє, аніж через кілька десятиліть думати, звідки взяти роки страхового стажу.