У Лисянці активісти забили на сполох через можливу загибель риби. Це сталося нібито після того, як місцева ГЕС різко опустила рівень води в Гнилому Тікичі й мешканців річки розчавило тонами льоду. Окрім цього постраждали й люди з сусіднього села. З деяких колодязів зникла вода.

Про це розповідають Вісті Черкащини, передає ChesnoNews.

– Наша річка є притокою Південного Бугу, – говорить керівник ГО «Антирибак» Олександр Томіленко. – Щороку розробляються норми рівня води, яка туди впадає. Приблизно 3 тижні тому в нашій водоймі почав різко падати рівень. Приблизно на метр. Рибу, яку ми вкидали протягом року, розчавило льодом. У селі Бужанка почала зникати вода з людських колодязів.

Аби з’ясувати причини різкого зменшення рівня водойми, люди звернулися до начальників гідроспоруди.

– Почали розбиратися, чому вода неконтрольовано скидається, – продовжує Томіленко. – Зустрілися з керівником ГЕСу. Він сказав, що керується не розпорядженнями керівництва Південного Бугу, а окремими розпорядженнями керівництва громади. Останні ж стверджують, що жодного окремого розпорядження не мають. Окрім того, у щомісячних звітах перед ОТГ про рівень води все чітко й правильно.

Активісти звернулися до прокуратури та ДСНС. Проте там повідомили, що цією проблемою не мають повноважень займатися. Екологи ж можуть взятися. Та одразу попередили, що процес буде довгим. В понеділок має відбутися засідання комісії стосовно діяльності ГЕС. Якщо нічого не вирішиться, люди готові виходити з шинами на площу селища для протесту.

– Ми готові протестувати, – запевняє керівник «антирибаків». – Це дуже значна проблема. До нас готові долучитися для протесту й люди з Бужанської громади. Адже річка проходить і повз них.

Після втручання активістів, рівень води в річні дещо підняли, каже Томіленко. Після цього загиблу рибу могло змити течією. Рівень води в Гнилому Тікичі й раніше зменшували, але тоді це не призводило до проблем.