На Уманщині вікрили нову лабораторію, де будуть проводити в тому числі дослідження методом  полімеразно-ланцюгової реакції, які використовують при виявленні коронавірусної інфекції.

Про це інформує пресслужба Черкаської ОДА, передає ChesnoNews.

Всім пацієнтам, які лікуються в Уманській міській лікарні, ПЛР аналіз буде проводитись безкоштовно. Також безкоштовно проводитиметься контроль лікування і заключне тестування при виписці
із стаціонару.

За словами голови Черкаської ОДА Олександра Скічка, дуже важливо, щоб віддалений район від обласного центру у період пандемії мав лабораторію. Це значно покращить результативніть роботи, а головне – це зручно для пацієнтів.

– Сучасне обладнання дозволяє проводити широкий спектр досліджень, звісно, в період пандемії акцент на проведення саме ПЛР-досліджень. Раніше всі зразки доводилося з Умані возили в Черкаси, тепер є змога робити на місці. Що впливає на швидкість отримання результатів, а, відповідно і на ликування пацієнтів, – зауважує Олександр Скічко.

–  Підготовча робота тривала довго, оскільки є високі вимоги до облаштування приміщення. Раніше ми робили бактеріологічні дослідження. Зараз же додали дороговартісне обладнання, яке має можливість виконувати великий спектр досліджень. Працівники пройшли навчання в Черкаському обласному лабораторному центру. Персонал повністю готовий, – говорить завідувачка лабораторією Олена Лавріненко. 

При отриманні направлення на госпіталізацію в міську лікарню від сімейного лікаря, забір матеріалу у хворого буде здійснюватись у інфекційному боксі приймального відділення. Забір матеріалу у пацієнтів КНП ,,Уманська міська лікарня“ здійснюватиметься безпосередньо у відділеннях.

Потужність ПЛР-лабораторії – 500 досліджень на добу з можливістю розширення обсягів обстежень.

Ремонт та часткове облаштування БАК лабораторії здійснено за кошти єврейської релігійної громади на суму 2,5 млн грн, також закуплено обладнання на суму 4 млн грн, в тому числі за рахунок благодійних внесків – 0,9 млн грн та коштів Національної служби здоров’я України – 3,1 млн.грн. Загальна сума витрат становить 6,5 млн грн.