Повторне вакцинування проти COVID-19 другою дозою препарату від виробника AstraZeneca  розпочнеться наприкінці травня 2021 року. Для повторного щеплення будуть використовувати вакцину CoviShield з наступних поставок. А 500 доз вакцини, які Україна отримала у першій партій, використають для першого щеплення. 

Про новий алгоритм дій розповів головний санітарний лікар країни, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу, передає ChesnoNews.

За його словами, таке рішення було прийнято через збільшення інтервалу між двома щепленнями препаратом CoviShield.

Зокрема Національна технічна група експертів з імунопрофілактики в Україні  рекомендувала МОЗ робити друге щеплення на 12 тиждень після першої вакцинації.

“Ми будували свою стратегію імунопрофілактики таким чином, щоб 250 тисяч доз з цих 500 використати впродовж перших 28 днів. А на 29 день повернутися для проведення повторного другого щеплення. Водночас 10 лютого Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала інформацію стратегічної групи з імунопрофілактики, в якій йдеться, що найбільша ефективність від проведеного другого щеплення відбувається на 8-12 тиждень”, – пояснює Ляшко.