Міністерство охорони здоров’я заявляє, що розробка електронних листів непрацездатності або лікарняних наближається до завершення, їх уже тестують.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я з питань цифровізації медичної сфери Ярослав Кучер на брифінг у МОЗ, передає ChesnoNews.

“МОЗ разом із партнерами… завершують розробку цільової моделі впровадження електронних листків непрацездатності – функціоналу, який забезпечить запуск електронних лікарняних із повною інтеграцією в електронну систему охорони здоров’я..

Ми озвучували вже попередні терміни запуску – звісно, що ми будемо тестувати цю модель. І, скоріше за вес, певний період воно працюватиме ще в паралелі з паперовими (лікарняними). Але це революційна буде історія. І я про неї більш детально розкажу, коли ці питання будуть завершені”.

Електронні листки непрацездатності базуватимуться на медичному висновку про тимчасову непрацездатність.

Базовий функціонал, який зараз розроблено для тестової експлуатації, тестували в лютому, повідомив Кучер.

Як це працюватиме: пацієнт звертається до лікаря, лікар оглядає хворого та формує електронний медичний висновок у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) відповідно до категорії – вагітність та пологи, професійне захворювання тощо. Через веб-інтерфейс медичної інформаційної системи вносяться дані в ЕСОЗ, там формується електронний листок непрацездатності для передачі в інші зацікавлені органи.

Заступник голови МОЗ наголосив, що мета цифровізації цього процесу – щоб не людина носила папірець, а щоб документ ходив по реєстрах автоматично: “Мають ходити дані в системі, а не люди. Корінці підшивати – має зникнути як радянський рудимент”.

Також це має зменшити навантаження на лікарів. Лікарі зможуть підтягувати дані з єдиної системи, а не заповнювати їх на іншому порталі, як планувалося раніше.

Кучер зазначив, що влітку тестували спрощену модель – і виявили її негативні наслідки.

Він наголосив, що якщо пацієнт буде в електронній системі охорони здоров’я, то можна буде побачити, хто виписав йому листок непрацездатності, який діагноз, чи зверталася ця людина по медичну допомогу раніше.

Кучер дав зрозуміти, що таким чином хочуть знизити корупційні ризики, коли лікар виписує листки “по своєму бажанню”. Адже зараз є зловживання з видачею листків непрацездатності, а контролюється цей процес слабко.

Тож крім технічних питань розробки програмного забезпечення, для електронного реєстру листків непрацездатності потрібні погодження інших установ, потрібно врегулювати порядок перевірки обґрунтованості видачі цих листків Фондом соціального страхування.