Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Відповідну постанову від 7 квітня опублікували на урядовому порталі, передає ChesnoNews.

У документі зазначено, що до речовини ізольованового канабідіолу (ізоляту канабідіолу) цією постановою заходи державного контролю не встановлюються.

– Обіг психотропних речовин Дронабінол, Набілон (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та Набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва,  виготовлення таких лікарських засобів, – йдеться у документі.

Зазначимо, що торік нардепи публічно оголосили, що законопроект по легалізації медичного канабісу не потрібен.

Для цього достатньо постанови Кабінету міністрів, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих.

Наразі в постанові зазначено два препарати на основі канабісу:

  • “Набілон” – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти);
  • “Набіксімолс” – для зняття спазмів м’язів при розсіяному склерозі.

За словами голови благодійної організації “100% Життя” Дмитра Шерембея, препарати які включені до цього переліку коштують дуже дорого  – $2055 та $640 відповідно.

Крім того, в своїй основі вони містять лише хімічну копію канабісу.

– Постанова Кабінету Міністрів легалізує ввезення в Україну лише  двох препаратів, які містять хімічну копію канабісу, та геть лишає пацієнтів надії на ліки з канабісу.

Навіщо потрібна хімічна копія рослини, якщо ця рослина росте сама по собі, а ліки із неї коштуватимуть 20 доларів, замість 600 та 2000 – як це відбувається із Дронабінолом та Набіксімолсом, зазначеними в постанові?

Це нагадує мені, як зробити штучний бензин та продавати його за 600 доларів за літр, у той час, коли є нафта, та з неї можна робити бензин за доллар”, – пояснює Дмитро у коментарі “Українській правді”.

При цьому до короткого списку не увійшов препарат  “Епідіолекс” – це ліки від фармрезістентної епілепсії. Їх потребує 18 тисяч дітей в Україні.

На думку Дмитра, ця постанова лобіює інтереси окремих фармкомпаній.