1 квітня 2021 року відбувся фінал Хеппі челенджу (Челенджу Щастя) в рамках Всеукраїнської програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів», започаткованої Центром «Розвиток КСВ» за підтримки Mondelēz International Foundation. Її мета – популяризація здорового способу життя та виховання корисних звичок серед школярів.

Крістіна Боннер, представниця Міжнародного Фонду Mondelēz International Foundation коментує: «Ми пишаємось тим, що Центр «Розвиток КСВ» є нашим партнером в Україні, і тими результатами, які досягаються в рамках програми Healthy Schools. За три роки існування Програми було охоплено більше 250 тисяч учнів, 35 тисяч вчителів із 900 шкіл з різних куточків України. Звісно, дотичними до активностей стають також їхні родини і громади. І ці цифри свідчать про те, яку величезну популярність здобула програма Healthy Schools в Україні.»

Хеппі челендж, що тривав з 22 лютого до 1 квітня 2021 року, був присвячений ментальному здоров’ю школярів і школярок, яке є надзвичайно важливим для їхнього успішного навчання і розвитку їхніх здібностей. Особлива ця тема актуальна під час COVID-19.

Упродовж чотирьох тематичних тижнів 380 шкіл виконували завдання, у яких вони досліджували різні аспекти психологічного благополуччя учнів. Разом із вчительською спільнотою школярі провели 500 занять з арт-терапії і більше 300 інтерактивних уроків про протидію булінгу, зняли більше 200 роликів соціальної реклами, створили більше 200 унікальних просторів щастя у школах, здійснили більш ніж 300 еко-активностей –  волонтерили, робили добрі справи для громад (допомагали літнім людям, притулкам тварин, дитячим будинкам), і щодня дбали про своє ментальне здоров’я.

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ»,  зазначає: «Школи отримали 12 завдань, згідно з якими щодня організовували різні активності з підтримки ментального здоров’я. Загальна кількість таких заходів для школярів всієї країни становить більше 3 тисяч. Багато шкіл створили простори щастя та центри підтримки як результат Челенджу. Тому впевнена, що ті активності, які школи започаткували, будуть і надалі реалізовуватись.»

Учні та вчителі також долучались до прямих ефірів, на яких виступали експертки та зіркові гості і розповідали про медитації як засіб боротьби зі стресом, практику усвідомленості (mindfulness), а також управлінські й освітні рішення, які можна застосувати, щоб створити безпечний і вільний від цькувань простір у навчальному закладі.

Зокрема, запрошеними спікерами стали: Максим Девізоров, актор популярного та гостросоціального серіалу «Перші ластівки»; Надія Рогозіна, психологиня, коуч та співзасновниця першого україномовного мобільного застосунку для медитацій Svitlo; Ірина Скорбун, консультантка ЮНЕСКО з питань профілактичної освіти, співавторка методичного посібника для педагогічних працівників «Попередження насильства у закладах освіти»; Вікторія Шум, викладачка практик усвідомленості та співзасновниця консалтингової компанії з розвитку емоційного інтелекту EQLab.

Із усіх зареєстрованих шкіл-учасниць до кінця програми дійшли і, відповідно, зробили всі тижні всіляких челенджів 287 шкіл (76%), а 30 найзавзятіших шкіл стали фіналістами. За підсумками чотирьох челенджів переможцями стали і отримали грант:

1 місце (розмір гранту – 35 000 грн) – Шепетівський навчально-виховний комплекс №1 у складі: “Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та ліцей ім. Героя України М. Дзявульського” Хмельницької області.

2 місце (розмір гранту – 20 000 грн) – Комунальний заклад Верхівцевський навчально-виховний комплекс “Заклад загальної середньої освіти №1-заклад дошкільної освіти”Верхівцевської міської ради” Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

3 місце (розмір гранту – 15 000 грн) – Новопразький навчально-виховний комплекс Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Приз сільської школи (розмір гранту – 10 000 грн) – ЗОШ І-ІІІ ст. с. Липини Луцького району Волинської області.

Приз глядацьких симпатій (розмір гранту – 10 000 грн) – Смілянська ЗОШ І – ІІІ ступенів № 11 Смілянської міської ради Черкаської області. Представники цієї школи розтопили серця фіналістів своїм душевним відео та завіршованою розповіддю про шлях у проекті.

Виграні гранти школи зможуть використати для закупівлі обладнання для сучасних STEM-лабораторій (STEM: S-science, T-technology, E-engineering, M-mathematics).

15 шкіл-фіналістів отримали приз – участь у майстер-класі “Навички усвідомленої комунікації” від Євгенії Білан, консультантки у методі позитивної психотерапії, організаційного коуча, президента МБФ “Життя з надлишком”, який організовує для них партнер Програми Healthy Schools – психотерапевтична онлайн-платформа Mental Code.

Хеппі челендж – це другий із трьох челенджів, до яких школи долучаються у 2020-2021 навчальному році в рамках «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів». У листопаді-грудні минулого 2020 року школи брали участь у першому – Спортивному челенджі: https://cutt.ly/8cDkRK7 Наприкінці квітня стартує третій, останній в цьому році, етап програми Healthy Schools – челендж «Здорове харчування». Учасники зможуть не лише довести, що здорова їжа – це легко, смачно і різноманітно, а і виграти гранти для закупівлі обладнання для сучасних STEM-лабораторій.