22 квітня 2021 року до Черкаського державного технологічного університету  завітала талановита молодь із різних куточків Черкащини. Школярі та студенти зібрались на II обласний фестиваль робототехніки «Робофест ЧДТУ-2021», організований факультетом електронних технологій і робототехніки ЧДТУ. Цьогоріч тема заходу зосереджена навколо альтернативної енергетики та енергетичної безпеки.

Про це розповідає пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

– Талановита молодь – наше майбутнє. Діти, які мають таке технічне хобі, у майбутньому будуть творити економіку нашої країни, – привітав юних учасників ректор ЧДТУ Олег Григор.

Зі свого боку, у вітальному слові декан факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ Андрій Чорній наголосив, що за робототехнікою майбутнє не лише України, а й усього світу, адже вона покликана змінити світ на краще.

Перший «Робофест ЧДТУ» пройшов у квітні 2019 року. У 2020-му, через жорсткі карантинні обмеження у всіх закладах освіти та складну епідеміологічну ситуацію в Черкаській області, організатори були змушені перенести фестиваль на рік. Тож учасники мали більше часу на втілення своїх творчих та наукових ідей.

Цьогоріч за відзнаки фестивалю змагались близько 40 представників 11 закладів освіти області різного рівня.

– Влаштовуючи «Робофест» в Черкаському державному технологічному університеті, ми прагнемо активізувати творче життя молоді, зміцнити дружні зв’язки та командну співпрацю між вихованцями різних навчальних закладів, підтримувати юні таланти та надавати їм можливості для реалізації потенціалу. «Робофест ЧДТУ» залучає школярів та студентів до розробки інноваційних проєктів, розвитку власних ідей в галузі робототехніки, популяризує серед молодого покоління змістовне та творче дозвілля. Зі свого боку, ми завжди готові підтримати талановиту молодь та перспективні проєкти, – зазначила професор кафедри приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій ЧДТУ Юлія Бондаренко.

Упродовж дня учасники, в залежності від конкурсних завдань, демонстрували своє розуміння альтернативної енергетики та енергетичної безпеки, свої ідеї в цих сферах, втілені у власні проєкти, які оцінювало компетентне журі. Також – брали участь у перегонах власноруч сконструйованих роботів, що змагалися між собою в швидкості проходження траси чи лабіринту.

Окрім цікавої боротьби креативу, юні поціновувачі робототехніки мали нагоду побувати на екскурсії в Інжиніринговій лабораторії Noosphere Engineering School, яка приділяє особливу увагу розвитку молодіжних ініціатив, інновацій та стартапів. Крім того, під час фестивалю представники лабораторії провели екскурсію-вікторину «Робототехніка. Космос. Інженерія», а команда CORE (ліга FTC) – майстер-клас з робототехніки, до яких учасники мали змогу долучитися у вільний від конкурсних змагань час.

За результатами оцінок неупередженого журі у різних конкурсних категоріях були визначені переможці, але цього дня ніхто не залишив подію з порожніми руками – усі юні робототехніки отримали Сертифікати учасників «Робофест ЧДТУ-2021» та подарунки від організаторів.

Окрему подяку за підтримку фестивалю та надані призи організатори висловлюють компанії Jabil Circuit Ukraine Limited та Інжиніринговій лабораторії Noosphere Engineering School.

– Будь-яка нація визначається перспективною молоддю. Тобто чим більше молодь зацікавлена в технологічному розвитку економіки держави, тим перспективнішою є нація,– зауважив завідувач кафедри приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій ЧДТУ Максим Бондаренко, привітавши усіх учасників із перемогою та побажавши не зупинятися на досягнутому.

Відтак, Дипломи переможців отримали:

У конкурсі творчих ідей та технічних проєктів «Альтернативна енергетика та енергетична безпека»:

1 місце – Максим Подолян (Христинівський будинок дитячої та юнацької творчості)

2 місце – Сергій Степаненко (Смілянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Смілянської міської ради Черкаської області)

2 місце – команда Green Energy (Комунальний заклад «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради»)

2 місце – Ростислав Бригинець та Денис Рак (Христинівський будинок дитячої та юнацької творчості)

3 місце – Максим Олійник (Христинівський будинок дитячої та юнацької творчості)

3 місце – Марія Данильченко та Уляна Кононенко (Моринський НВК ім. Т.Г. Шевченка)

Додаткову відзнаку від організаторів «За найкращу презентацію ідей» отримала  команда «Green Energy» (Комунальний заклад «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради»).  Незважаючи на те, що її учасники виявились наймолодшими конкурсантами «Робофесту ЧДТУ-2021» (серед них – учні 2-4 класів), під час презентації проєкту вони показали найкращий командний дух та взаємопідтримку, а своєю енергетикою запалили серця журі та глядачів.

У конкурсі «Перегони мобільних роботів на основі Lego та Arduino»:

1 місце – Владислав Головченко (Робоклуб MetalMind, м.Черкаси)

1 місце – Анна Харитич (Комунальний заклад «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради»)

2 місце – Ілля Корнєєв (Моринський НВК ім. Т.Г. Шевченка)

2 місце – Дар’я Гуля (Комунальний заклад «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради»)

3 місце – Олена Філімонова (ФІМЛІ, м.Черкаси)

3 місце – Богдан Кононенко (Моринський НВК ім. Т.Г. Шевченка)

У конкурсі «Лабіринт» для автономних мобільних роботів: 

1 місце –  Іван Попов (Кам’янська ЗОШ №2)

2 місце –  Максим  Зубко (Кам’янський ліцей №1«Камелія»)

3 місце – Олег Кушнерик (Моринський НВК ім. Т.Г. Шевченка)

4 місце – Євгеній Шульга (Моринський НВК ім. Т.Г. Шевченка)

5 місце – Нелень Юрій (Моринський НВК ім. Т.Г. Шевченка)

Конкурс «Слалом» на базі роботів «LEGO Education» відбувся дистанційно ще 8 квітня. Нині відзначили переможців у цій категорії:

1 місце –  Олена Філімонова (ФІМЛІ, м.Черкаси)

2 місце –  Марія Філімонова(Черкаська ЗОШ № 30)

3 місце – Олесь Станкевич(ЧДТУ)

У конкурсі «Демонстрація можливостей радіокерованих моделей та запрограмованих мобільних робототехнічних платформ»:

У номінації «Найбільша технічна користь» перемогу отримав Віталій Кульчицький (Гімназія №31, м.Черкаси).

Переможцями у номінації «Найкраща технічна реалізація»  стали Владислав Денисенко (Кам’янський ліцей №1 «Камелія») та Андрій Марієнко (Кам’янська ЗОСШ №2).

Директори закладів, які делегували представників для участі у «Робофесті ЧДТУ -2021», отримали Подяки від ЧДТУ.