35 років тому, 26 квітня 1986 року, світ сколихнули вибухи на Чорнобильській атомній електростанції. Внаслідок катастрофи від опромінення постраждали мільйони людей. Яким є їхнє пенсійне забезпечення в Україні – інформує начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Світлана Зінник.

У Черкаській області на перше квітня цього року перебуває 43 183 особи, постраждалі від Чорнобильської катастрофи, із них до першої категорії належать 6 398 осіб, до другої – 3 422 особи, до третьої – 2 071 особа, до четвертої – 31 292 особи. 

Встановлення пільг і компенсацій здійснюється відповідно до визначених категорій осіб (I, II, III, IV), які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Види пенсії для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС:

  • державна пенсія;
  • додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю (призначається після виникнення права на державну пенсію).

Розмір пенсії для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

На 01.04.2021 середній розмір пенсії постраждалих від аварії на ЧАЕС в області становить 3 573,26 грн. У тих, хто належить до першої категорії 6 289,93 грн, до другої 3 469,65 грн, до третьої 3 149,87 грн, до четвертої 3 057,16 грн. Середній розмір пенсії ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, яким пенсію призначено відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», становить 10 232,31 грн.

Обчислення пенсії по інвалідності внаслідок каліцтва чи захворювання і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи залежить від заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, та відсотків втрати працездатності особи, визначених органами МСЕК.

Мінімальний розмір пенсії для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, з числа осіб з інвалідністю I групи становить – 180%; II групи – 160%; III групи – 145% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Особи, які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії можуть скористатися правом вибору при досягненні пенсійного віку: отримувати пенсію або за так званим Чорнобильським законом (з урахуванням тієї заробітної плати, яку такі особи отримували за роботу у зоні відчуження), або за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо розмір пенсії буде більшим.