Президент України Володимир Зеленський 20 травня провів пресконференцію за підсумками двох років на посаді. Захід відбувся під назвою “Президент 2.0”.

Суспільне зібрало десять головних тез, проголошених президентом під час спілкування зі ЗМІ, передає ChesnoNews.

Про завершення війни на Донбасі

Президент заявив, що “відчуває підтримку” Франції та Німеччини, але водночас “вони останнім часом трішки послаблюють свої позиції щодо Росії”

Крім того, Володимир Зеленським поділився планами винести питання завершення війни на Сході на всеукраїнський референдум.

“Це має бути найголовніше питання, яке сьогодні є. Питання про ситуацію на Донбасі. У нас є декілька планів, і ми представимо їх на розгляд суспільства на референдумі”, – заявив президент.

Про зустріч із Путіним

У мене немає часу думати про президента Путіна, я думаю тільки про зустріч, яка може нас приблизити до закінчення війни. Тому я обережно ставлюсь до характеристик президента РФ. У мене проста позиція: якщо тими чи іншими словами ми будемо збільшувати можливість ескалації – я собі цього не пробачу.

Про відставку Степанова

У Максима Степанова був конфлікт із прем’єром Шмигалем. Я в цій ситуації був повністю на стороні прем’єр-міністра, тому що більше було неможливо працювати в такому режимі. Це повністю дестабілізувало ситуацію. призначення Ляшка було очевидним, бо він головний санітарний лікар.

Про кампанію вакцинації

На сьогодні у нас законтрактовані 47 мільйонів вакцин, і що це максимальна кількість, яку можна було знайти. Ми всі працювали, коли розуміли, що вакцин у країни просто може не бути. Я вважаю, що це дуже несправедлива ситуація в світі і ми всі розуміємо, що, на жаль, але у нас немає такого гучного “голосу” серед країн ЄС. Проте, в Україні вже зробили більше вакцин, ніж в деяких країнах ЄС.

Про справу Шеремета

Я не знаю, хто вбивця, повірте. Якби я знав – я б усе зробив, навіть те, що поза законом, щоб цих людей заарештувати. Чи це ті, що зараз під слідством, чи інші, чи ці, чи інші – я не знаю. На жаль.

Якщо людей засудили незаконно — я говоритиму з Аваковим, чи може він залишитися на посаді. Але наразі немає стовідсоткових доказів винуватості чи невинуватості фігурантів цієї справи. Більш того, до нього можуть бути причетні ексслужбовці контррозвідки СБУ.

Про зміну керівництва “Нафтогазу”

НАК Нафтогаз попри корпоративну реформу має керівника – уряд України. НАК має наповнювати бюджет. НАК показав точно мінус 11 мільярдів гривень збитків в цьому році. Уряд прийняв рішення як головний акціонер – змінити керівництво.

Там великі гроші. І це платять всі громадяни України, це велика проблема. Дуже некоректно звучить історія про те, що зараз прибуток зменшено у порівнянні кінцем 19-го року. Прибуток 2019 року в більшості був через домовленість мою з президентом Путіним при свідках – Меркель і Макрона – за допомогою наших юристів і того ж Вітренка і Коболєва, коли 3 мільярдів доларів США прийшли в наш бюджет.

Про відносини із Петром Порошенком

У мене немає щодо нього ніяких сентиментів, ніяких розмов. Хоча він дуже хотів, як Віталій Володимирович. Вони всі хочуть зі мною домовлятися. Є таке поняття в українській політиці: “треба домовлятись”. Я не спроможний на це, просто не здатний. Я вже став його вироком. Я вважаю, що він багато чого серйозного зробив, поки був президентом України. Це все добіжить. Це карма.

Про “конфлікт” із мером Києва Віталієм Кличком

Він (Віталій Кличко – ред.) мені нічого не зробив, це гарно чи погано – я не знаю. Мене нічого не пов’язує з паном мером, окрім одного – це моя вертикаль. Голова КМДА є вертикаллю президента, і хоче він цього чи ні – це так і є. Я з повагою ставлюсь до всіх його перемог до того, як він став головою міста.

Щодо обшуків у КМДА – не треба було красти гроші в бюджеті. Я нікого не відправляю (на обшуки – ред.), мені здається, що він неправильно себе публічно веде. Справедливе питання: що він від мене хоче? Він постійно мені дзвонить, записується на прийом, приходить в Офіс президента.

Про можливу відставку Татарова

Питання треба ставити голові ОП Єрмаку. Він вважає, і я так вважаю, що він (Татаров – ред.) професійна людина. Я не маю свідчень про його “злочини”. Я щось чув на рівні чуток, а на рівні доказів – я не маю цієї інформації. У нас в принципі, якщо людина вважає, що “Янукович – це був державний переворот”, у нас такі люди не працюють.

Про Тищенка та Мілованова

За деякі кроки людей, які є чи були поряд зі мною, дійсно соромно. Мілованов – крутий спеціаліст і дійсно допомагає. Але всі ці люди мають самі дорослішати і відповідати за те, що вони роблять. Це б’є по мені, по моїй особистості, по рейтингу, іноді вони питають “де ти їх взяв”, слухайте, це життя. Я впевнений, що людям треба давати шанс, але якщо беруть хабарі – другий шанс давати не можна. Все відбувалось дуже швидко, коли відбувались парламентські вибори.