Зміни до порядку нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги Кабмін за останній місяць вносив двічі. У зв’язку з цим департамент соціальної політики Черкаської міськради під час надав роз’яснення, як слід діяти черкасцям-отримувачам субсидій.

Про це розповідає видання Прочерк, передає ChesnoNews.

Перша зі згаданих постанов з’явилася 21 квітня і стала чинною з 1 травня. Відповідно до неї, всі громадяни, які хочуть отримувати субсидії, мали подати нові заяви і декларації нового зразка. Проте, вийшло так, що на 1 травня форму заяв і декларацій затверджено ще не було.

– Ці форми було затверджено з деяким запізненням, 17 травня, і відтоді ми по них працюємо, – зазначив директор департаменту соцполітики Євгеній Данченко. – Водночас, хочу наголосити: щоб субсидії було нараховано починаючи з травня, заяви і декларацію можна подати впродовж п’яти місяців, аж до кінця вересня.

Як зазначила заступниця директора департаменту Катерина Бінусова, для того, щоб подати декларацію, не обов’язково приходити на прийом в громадську приймальню департаменту (бул. Шевченка, 307). Можна надіслати заповнені заяву і декларацію поштою, електронною поштою, принести її в приймальню і вкинути у спеціальну скриньку тощо. Бланк можна взяти в громадській приймальні або скачати з сайту Міністерства соціальної політики України.

– Зміни, які уряд з 1 травня вніс у декларацію, передусім стосуються інформації про статки людей, які отримують субсидії, – зазначила Катерина Бінусова. – Крім того, усі субсидії з 1 травня надаватимуться готівкою.

Відповідно до постанови, яка стала чинною з 1 травня, субсидія не передбачається для осіб, які мають житлову площу більше 130 кв м (для квартир) або 230 кв м (для індивідуальних будинків) – крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних, багатодітних сімей тощо. Також, відповідно до постанови, що діє з 1 травня, субсидія не призначається особам, які мають депозити розміром 56750 грн і більше. Не нараховується субсидія особам, які мають прострочену заборгованість за житлово-комунальні послуги понад 3 місяці, а також громадянам, які в попередній період отримали надлишкові кошти в рахунок субсидії й не повернули їх. Крім того, не отримуватимуть субсидій особи, які мають два і більше транспортні засоби або нові (до 5 років) транспортні засоби. Позбавляються субсидій також ті, хто мають заборгованості по аліментах, хто є власником більше ніж одного житла (крім розташованого на тимчасово окупованих територіях), ті, хто проводили банківськими операції з коштовними металами, та деякі інші категорії громадян.

– Але життя не стоїть на місці, і буквально вчора, 19 травня, Кабінет Міністрів вніс нові зміни в порядок надання субсидій, – сказала Катерина Марківна. – Ми ще не бачили оновленого документу Кабміну й поки що працюємо за старим, який діє з 1 травня. Але, відповідно до анонсу, який був презентований через ЗМІ, ми можемо говорити про внесення в порядок надання субсидій низки суттєвих змін. Наголошую, ці зміни ще не вступили в дію!

Як випливає із інформації про вчорашні рішення Кабміну, субсидія тепер буде перепризначатися автоматично – в тих випадках, коли немає спірних моментів. Раніше ці питання розв’язували комісії, які працювали в департаменті. Тепер комісії скасовано, а спірні моменти розглядатимуть у департаменті відповідно до документів, які надають отримувачі субсидій. Що ж до граничного розміру депозиту, який дозволяє отримувати субсидію, то його планують збільшити з 56750 до 100 тис. грн. Одержувачам субсидій можна буде мати у власності більше одного об’єкта нерухомості за умови, якщо один із них – у селі або належить відразу декільком особам.

Про зміни, які відбуватимуться в нарахуванні субсидій черкасцям, департамент інформуватиме через ЗМІ. Також усю необхідну інформацію можна отримати в громадській приймальні. Запис на прийом – за телефонами 54-22-01, 71-01-94, 37-23-52.

Завідувачка сектору зв’язків з громадськістю департаменту соцполітики Інна Дудоладова закликала отримувати інформацію про зміни в порядку нарахування субсидій саме в цьому департаменті.

– На жаль, ми вже маємо прецеденти, коли у ЗМІ поширюється недостовірна інформація. Це може спричинити появу черг. Ми завжди відкриті до спілкування, – наголосила пані Дудоладова. – Працюємо з 8 до 17 години, а іноді – й довше.