Нажаль, сьогодні трапляються випадки, коли роботодавці не укладають з працівниками трудових договорів, тобто використовують «тіньову зайнятість». Зазвичай, метою таких порушень законодавства є намагання «зекономити» на сплаті податків і зборів. Нерідко самі ж працівники, не задумуючись та не усвідомлюючи наслідків, погоджуються на такі умови.

Про це інформує Черкаська районна філія ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Проте, опинившись в нелегальному секторі ринку праці, ці люди позбавляють себе соціального і правового захисту.

Таким працівникам не оплачуються лікарняні та відпустки (грошова компенсація за невикористанні дні відпустки та інші виплати); відсутні доплати за роботу в нічний час, за понаднормову роботу, роботу у святкові дні; за працівника не відраховуються внески до пенсійного фонду та не зараховується страховий стаж; немає гарантії збереження робочого місця на період тимчасової непрацездатності, декретної відпустки, відпустки по догляду за дитиною. Крім того, працівник ризикує без пояснення причини бути звільненим в будь-який час.

З метою протидії «тіньовій зайнятості» представниками Управління Держпраці у Черкаській області спільно з Черкаською районною філією обласного центру зайнятості проведено виїзний захід до роботодавців Руської Поляни, в ході якого проведено роз’яснювальну роботу та наголошено на необхідності суворого дотримання законодавства про працю та уникнення відповідних порушень.

Директор Черкаської районної філії Олександр Гриценко зауважує, що: «Працівникам не варто йти на роботу «без оформлення» та залишати себе без соціальних гарантій. Раджу скористатись базою вакансій державної служби зайнятості, де всі пропозиції роботи передбачають офіційне працевлаштування та «білу» заробітну плату».