Здавалося б, працівники з великим досвідом роботи та життєвим багажем – мрія кожного роботодавця. Проте, сьогодні людям без документу про освіту важко на рівних конкурувати на ринку праці.

Про це інформує Уманський міський центр зайнятості, передає ChesnoNews.

Тому служба зайнятості пропонує своїм клієнтам пройти неформальне професійне навчання, що передбачає здобуття особою професійних знань, умінь і навичок, нерегламентованими місцем набуття, строком та формою навчання.

У всьому світі визнання результатів неформального професійного навчання є головним інструментом підвищення гнучкості на ринку праці та конкурентоздатності працівників.

Протягом професійного життя чимало громадян працюють на підприємствах, набуваючи професійних знань та оволодівають професійними навичками, але не мають документального підтвердження. На сьогодні проходження неформального навчання дає можливість всім охочим підтвердити набуті професійні знання та отримати документ державного зразка.

У травні 2021 року за сприяння Уманського міського центру зайнятості дві особи підтвердили свої професійні вміння та навички.

Анжеліка Боляча має освіту за професією «кондитер». Останні одинадцять років виконує обов’язки кухаря в комунальному некомерційному підприємстві «Уманська центральна районна лікарня». Для документального підтвердження набутих професійних знань та навиків звернулась до центру зайнятості.

З метою підтвердження професійної кваліфікації до фахівців центру зайнятості також звернулась Ірина Чорнописька, яка працює в ДНЗ «Уманський професійний ліцей» на посаді майстра виробничого навчання. Ірина має повну вищу освіту за спеціальністю «Харчові технології» та здобула кваліфікацію інженера технолога, викладача дисциплін в галузі харчування, а також має робітничу професію «кухар» III розряду.

Сучасна освіта потребує висококваліфікованих спеціалістів, де викладач буде володіти новими методиками, підвищувати свою кваліфікацію, опановувати та доопрацьовувати певні аспекти та навички.

Для підтвердження професійних умінь і навичок за професією «Кухар» ІІІ і ІV розряду, обрано Київське вище професійне училище № 33. Підтвердження проходило в два етапи: перший – анкета самооцінювання та здача тестів, другий – практично-екзаменаційна робота. Після проведення повної процедури підтвердження, жінкам видано документ державного зразка – свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання. Отримавши позитивний досвід, жінки із задоволенням продовжують працювати кожен на своєму підприємстві.

«Підтвердження результатів неформального професійного навчання для працівника – це підґрунтя для професійного вдосконалення, підвищення конкурентоспроможності, розширення можливостей працевлаштування, а також отримання гідної заробітної плати та побудови подальшої кар’єри», – резюмує директор Уманського міського центру зайнятості Степан Фащевський.