За даними Черкаського лабораторного центру протягом останніх трьох місяців на ботулізм захворіло троє черкащан, одна жінка померла. Причиною захворювань стало вживання в’яленої річкової риби та м’ясних консервів домашнього приготування.

Головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко, розповіла Суспільному як не захворіти на ботулізм під час вживання риби, передає ChesnoNews.

За словами Людмили Кравченко, риба – продукт нестійкий у зберіганні і швидко псується. Тому вона може бути джерелом токсикоінфекцій і токсикозів, які спричиняються сальмонелою, кишковою паличкою, різною коковою мікрофлорою. Особливо небезпечна травмована і хвора риба.

Людмила Кравченко розповіла, яких правил необхідно дотримуватись, щоб не заразитися:

  • рибу необхідно добре проварювати або прожарювати (невеликими шматки готувати потрібно не менше 15-20 хвилин, а великі — не менше 30-40 хвилин);
  • солити рибу потрібно 14% розчином солі не менше двох тижнів і не готувати малосолоні “оселедці”;
  • холодне копчення і в’ялення потрібно проводити після попереднього тривалого засолення або промороження;
  • не годуйте котів, собак і інших тварин сирою рибою або її залишками.

Як повідомила фахівчиня, щоб звести ризик захворювання до мінімуму, необхідно свіжовиловлену рибу ще живою випотрошити, промити питною водою, посолити та зберігати при температурі +2-40º, щоб концентрація солі в м’язах досягла 9-10%. Тільки після таких дій рибу можна в’ялити чи коптити.

Також у Черкаському лабораторному центрі радять утриматись від споживання в’яленої та копченої риби, яка була виловлена у травні та червні. Тобто та риба, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.