Днями на платформі Zoom проведено круглий стіл «Обговорення інфраструктури підтримки середніх, малих та мікропідприємств Черкаської області в умовах пандемії Covid-19». Захід організовано за участю віцепрезидентів Дніпропетровської та Черкаської торгово-промислових палат, представників обласної та місцевої влади Черкащини із залученням стейкхолдерів та галузевих експертів.

Про це інформує Сектор інформаційної роботи ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Від служби зайнятості участь у заході взяли директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко та начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Лариса Мірошник.

Зі вступним словом до учасників звернувся віцепрезидент Дніпропетровської торгово-промислової палати Сергій Кучерявенко, який детально презентував проект «Covid-19 Бізнес-клініка».

Програма діє за підтримки ЄС та уряду Німеччини. Для реалізації цієї ініціативи виділено понад 10 млн. гривень.

«Підприємцям надають ряд онлайн-послуг, серед яких: індивідуальні та групові консультації, вебінари, тренінги та форуми а також ваучери на глибинні бізнес-консультації. Кожна з Бізнес-клінік має регіональну спеціалізацію. Проте, учасники з усіх куточків України можуть скористатися підтримкою будь-якої Бізнес-клініки, незалежно від її розташування, оскільки більшість послуг надаються в режимі онлайн. Нині в проекті беруть участь підприємства Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Черкаської та контрольованої частини Донецької областей», – розповів Сергій Кучерявенко.

Про роботу обласної служби зайнятості у напрямку підтримки малого та середнього бізнесу в умовах карантину розповів Григорій Дендемарченко.

З його слів у 2020 році пандемія спричинила кризу у багатьох сферах діяльності, де роботодавці шукали працівників. Важливо було максимально зберегти робочі місця. Тому, з метою запобігання зростанню безробіття запроваджено механізми підтримки працівників у період карантину. Відповідно до статті 47 пр.1 Закону України «Про зайнятість населення», роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, а також фізичним особам-підприємцям, які є застрахованими особами та зупинили чи скоротили свою діяльність у зв’язку з карантином, надавалася допомога по частковому безробіттю.

«5,3 тис. роботодавців та фізичних осіб-підприємців отримали позитивні рішення щодо виплати допомоги по частковому безробіттю для 11,4 тис. працівників, із них 4,4 тис. фізичним особам-підприємцям. Загальна сума виплат склала 75 865,2 тис. грн», – відмітив керівник обласного центру зайнятості.

Серед підприємств регіону, що звернулися до Черкаської обласної служби зайнятості для оформлення допомоги по частковому безробіттю на значну кількість своїх працівників можна виокремити:

– ТОВ «Кондитерська фабрика Меркурій» 236 осіб (Смілянщина);

– ПрАТ «Уманський завод «Мегомметр» 200 осіб (м. Умань);

– ТОВ «Черкаський завод автохімії» 144 особи (м. Черкаси);

– ТОВ КХП «Талне» з іноземними інвестиціями» 83 особи (Тальнівщина);

– ТОВ «Відродження» 79 осіб (Жашківщина);

– ТОВ «КУПАВА ГРУП» 78 осіб (Канівщина);

– ПП «Райагробудсервіс» 65 осіб (Черкаський район);

– ПП «Северин» 53 особи (Маньківщина);

– ПП «Ламбер Трейд» 51 особа (Городищина);

– ПрАТ «ВО «Восход» 50 осіб (Корсунщина);

– ПрАТ «Золотоніське АТП 17112» 32 особи (Золотоніщина);

– ВТФ «Вікторія» 28 осіб (Чигиринщина);

– ПП «Агрономіка» 25 осіб (Кам`янщина);

– ТОВ КЗ «Енергетик» 25 осіб  (Монастирищина) та ін.

У свою чергу Лариса Мірошник прозвітувала про реалізацію ще однієї програми щодо надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання для виплати найманим працівникам.

За період дії програми (з 12 грудня до 22 грудня 2020 року) до Черкаської обласної служби зайнятості подано 181 пакет документів для виплати такої допомоги для 1697 працівникам. Сума виплаченої допомоги, згідно розрахунків роботодавців, становила близько 8,0 млн грн.

Водночас начальник відділу обласного центру зайнятості відмітила, що у 2021 році роботодавцям та юридичним особам, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції, передбачена виплата допомоги по частковому безробіттю відповідно до статті 47 Закону України «Про зайнятість населення».

Сьогодні у роботі фахівців служби зайнятості використовується адресний підхід та рекрутингові засади, забезпечується широка доступність безоплатних послуг, зокрема, завдяки інноваційним онлайн сервісам, мета яких зробити послуги максимально доступними та комфортними.