На сьогодні в області діють 11 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги жертвам домашнього насильства. Вони надають соціально-психологічну допомогу постраждалим особам у разі отримання повідомлень про домашнє насильство.

Про це повідомляють в Управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА, передає ChesnoNews.

Мобільні бригади є в Черкасах, Умані, Ватутіному, Канівській міській ТГ, Чигиринській міській ТГ, Звенигородській ТГ, Городищенській ТГ, Сагунівській ТГ, Дмитрушківській ТГ, Білозірській ТГ, Степанецькій ТГ.

Також Головним управлінням Національної поліції в Черкаській області створено мобільну групу реагування на факти вчинення домашнього насильства на території Черкас.

До територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції в Черкаській області у першому кварталі 2021 року надійшло 1560 звернень про випадки насильства в сім’ї.

1517 звернень надійшло від жінок, 42 – від чоловіків, 1 – від дітей. 2396 осіб перебувають на обліку з приводу вчинення насильства в сім’ї. Винесено 126 термінових заборонних приписів.

До Банку даних сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах (з приводу домашнього насильства) внесли 65 осіб. 19 дітей перебувають на обліку служб у справах дітей з приводу насильства чи жорстокого поводження з ними. Протягом 1 кварталу 30 сімей охоплено соціальним супроводом, соціальними послугами (з приводу домашнього насильства) охоплено 65 осіб. Службами у справах дітей області здійснено 311 заходів з приводу захисту прав дитини від домашнього насильства.

В області особи, які стали жертвами домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі можуть отримати допомогу в наступних закладах:

1. Комунальний заклад „Обласний центр соціально-психологічної допомоги“ Черкаської обласної ради. В умовах цілодобового стаціонару тут надають допомогу та тимчасовий притулок особам, які опинилися у складних життєвих обставинах і потребують тимчасового притулку. Цільовою групою є особи, які внаслідок стихійного лиха, учинення стосовно них злочину, насильства (у тому числі в сім’ї) або реальної загрози його вчинення та за інших обставин опинилися в складних життєвих обставинах, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно.

2. Обласний соціальний центр матері та дитини. Тут мають можливість тимчасово проживати жінки на сьомому-дев’ятому місяці вагітності та матері з дітьми віком до 18 місяців, які опинилися у складних життєвих обставинах (у тому числі зазнали насильства в сім’ї), що перешкоджають виконанню материнського обов’язку.

3. Комунальні заклади „Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей“ та „Обласний міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Умані“ Черкаської обласної ради. Тут надають комплексну соціальну, психологічну, педагогічну, правову, медичну та інші види допомоги дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, залишилися поза сімейним оточенням, зазнали насильства.

4. Жіночий кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства „Мережка“ на базі благодійної організації „100% Життя Черкаси“. В умовах цілодобового стаціонару тут надають допомогу та тимчасовий притулок жінкам із дітьми, які стали жертвами домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.


Якщо ви зіткнулися з явищем домашнього насильства особисто або стали свідком домашнього насильства, терміново завертайтеся на 102.

За умисне й систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство передбачене покарання у вигляді громадських робіт, піврічного арешту, 5-річного обмеження або 2-річного позбавлення волі. А суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів: від заборони перебувати в місці спільного проживання до заборони спілкуватися навіть через третіх осіб.

В Україні діє Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номерами телефонів 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних) або 116 123 (безкоштовно з мобільних).

Контакти:

Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської  обласної адміністрації: (0472) 63 85 59

„100% Життя Черкаси“ – 093 081 43 10

ГУ НП в Черкаській області – 102