Днями в Умані проходив круглий стіл «Ветеран. Освіта. Agrostart-up», організований Міністерством у справах ветеранів України.

Про це інформує Сектор інформаційної роботи ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Тему бізнес-ініціатив та освіти для військових обговорили представники профільних міністерств та відомств, Державної служби зайнятості, закладів освіти, підприємці-ветерани, лідери громадських організацій та волонтери.

Від служби  зайнятості участь у заході взяли заступник директора Державного центру зайнятості Артем Ріпенко, директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко та начальник відділу організації профнавчання Віктор Стрілець.

Заступник Міністра  у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний у своєму виступі наголосив, що ефективним інструментом соціальної реабілітації та повернення атовців до мирного життя є підприємництво. Наразі важливим завданням  є створення комфортного освітнього середовища з основ підприємництва для ветеранів, а також підтримка їхніх бізнес-ініціатив в аграрному секторі – як на державному, так і на регіональному рівнях.

У свою чергу, Артем Ріпенко розповів про послуги, які пропонує служба зайнятості учасникам АТО/ООС. Насамперед, це сприяння у працевлаштуванні, організації професійного навчання, а також започаткуванні власної справи.

Під час надання послуг демобілізованим військовослужбовцям, використовується індивідуальний підхід та враховуються потреби конкретної людини.

Якщо клієнт виявив бажання відкрити власну справу, в центрі зайнятості йому запропонують пройти спеціальне тестування на визначення схильності людини до підприємництва. Далі – спеціалізовані курси з основ підприємництва, де викладають основи фінансової грамоти, юридичні аспекти підприємництва, вчать складати бізнес-план і робити реальний прорахунок витрат і прибутків. Фінальний крок – захист бізнес-плану та отримання одноразово  виплати допомоги по безробіттю.

Зокрема, як повідомив Григорій Дендемарченко, на Черкащині від початку збройного конфлікту на Сході нашої країни, 159 учасників АТО/ООС, за фінансової підтримки Фонду загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття, започаткували власну справу. Варто відмітити, що виплата одноразово допомоги по безробіттю для ведення підприємницької діяльності передбачає лише стартовий капітал у розвитку малого бізнесу. Тож, було б доцільно, якби в програмах розвитку громад були передбачені кошти на створення нових робочих місць, зокрема на розвиток малого і середнього бізнесу. За підрахунками Черкаської обласної служби зайнятості, середній розмір такої виплати для бійців становить близько 60 тис. грн.

У своєму прагненні створити оптимальні умови для професійної та психологічної адаптації наших бійців у мирному житті, Черкаська обласна служба зайнятості співпрацює з громадськими та волонтерськими організаціями, закладами освіти та іншими соціальними партнерами.

Так, у лютому в області стартував Проєкт «Норвегія-Україна» Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему», що покликаний сприяти підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці, соціальній адаптації та створенню власного бізнесу військовослужбовцями та членами їх сімей. У співпраці із обласною службою зайнятості, сформовано першу групу слухачів, які приступили до навчання на безкоштовному курсі «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу».  На Черкащині програму впроваджують уперше цьогоріч – у Черкаському державному технологічному університеті та в Уманському університеті садівництва.

Водночас сфери діяльності, в яких черкаські військові втілюють власні бізнес-ідеї досить різноманітні, серед них: ведення зеленого туризму, вирощування сезонних ягід, бджільництво, виготовлення крафтових сирів, вирощування свійських тварин, пасажирські перевезення, роздрібна торгівля, дизайн та виготовлення меблів тощо.

У процесі обговорення ветерани спільно з організаторами заходу визначили перспективи та надали пропозиції щодо реалізації підприємницьких ініціатив у сфері агропромислового комплексу.

Довідково: середній розмір виплати допомоги по безробіттю у січні-травні поточного року для демобілізованих учасників АТО/ООС становив по області 6567 грн. Це на 2,3 тисячі гривень вище, ніж в середньому по області для решти безробітних.

З початку проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил, за сприяння обласної служби зайнятості роботу отримали понад 2,6 тис. військових. Протягом січня-травня 2021 року працевлаштовані 108 осіб.