15-16 червня 2021 року резиденти Noosphere Engineering School у Черкаському державному технологічному університеті та викладачі ЧДТУ взяли участь у V Гранд фіналі конкурсу інженерних стартапів Vernadsky Challenge.

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

Vernadsky Challenge – конкурс інженерних стартапів з призовим фондом у 2 мільйони гривень.

У фокусі інтересів Vernadsky Challenge:

  • космічні технології (ракети, системи для запуску, супутники, космічна інженерія та усі пристрої, призначені для дослідження та освоєння космосу);
  • активна біоелектроніка (пристрої, що допоможуть відновити втрачені функції організму чи замінити орган, біотехнології в медицині, протези, екзоскелети, медичні пристрої, медичне устаткування, технології для людей специфічних професій).

Протягом першого туру відбувся ретельний відбір заявок. У межах Гранд-фіналу 10 команд із найперспективнішими ідеями змагалися за грант на розвиток стартапу в еквіваленті 2 мільйонів гривень.

Фінал конкурсу Vernadsky Challenge відбувся в межах ХII Міжнародного авіакосмічного салону «Авіасвіт – ХХІ».

Черкаську локацію Noosphere Engineering School представляла команда PancakeSat у складі Павла Усатюка та Максима Демченка, ментори – Марина Лещенко та Сергій Рудницький.

Команді PancakeSat вдалося розробити прості, надійні та надлегкі 120-грамові апарати, які можна запускати на критично малі висоти до 150 кілометрів. Їх можна використовувати для навчальних цілей будь-який університет здатний придбати готовий прототип і вчити на ньому студентів. Так вони зможуть навчитися програмувати й уже згодом купувати робочі моделі для запуску в космос. Все для того, щоб космічна освіта стала доступнішою для українців, – зазначила керівниця лабораторії Noosphere Engineering School у ЧДТУ Марина Лещенко.

Попри те, що команда PancakeSat не увійшла до трійки переможців, вона завоювала прихильність гостей та журі як наймолодша команда на конкурсі.

Переможцями  #VernadskyChallenge2021 стали: Mediscen, Іспанія; Provizio, Україна; BOROSPACE, Словаччина.

Окрім цього, у межах конкурсу відбулася панельна дискусія на тему «Перспективи інженерних стартапів в Украіні та світі», учасники якої визначили основні умови розвитку стартапів, що заважає комерціалізації наукових досліджень в Україні, які складові успішного стартапу, роль освіти, медіа та бізнесу у формуванні стартап-екосистеми.

Такі події  це перш за все нетворкінг та комунікації, корисні знайомства та нові перспективні ідеї співробітництва.

Довідково:

Vernadsky Challenge проходить з 2015 року за ініціативи мецената й співзасновника ГО “Асоціація Ноосфера” – Макса Полякова.

За цей час: 36 країн світу представляли проєкти на заході; 600+ команд взяли участь; 54 фіналісти боролись за головний приз; 7 000 000 ₴ на розвиток отримали переможці.

Цього року зі 132 заявок на участь лише 10 найкращих інженерних стартапів-фіналістів змагалися за грант у 2 000 000 ₴.