Унормування роботи підрозділів територіальної оборони, підсилення ними Збройних Сил України, навчання добровольців, створення всеохопної системи спротиву у разі наступу агресора. Ці та інші питання має вирішити законопроект №5557, що Глава держави подав у травні до Верховної Ради. Підтримку дипкорпусу цих законів військові Черкащини вважають революційним для держави кроком.

Про це інформує пресслужба Черкаської ОДА, передає ChesnoNews.

Законопроектами передбачається, що сили територіальної оборони стають окремим родом сил ЗСУ. Такі війська залучатимуться для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій. Територіальна оборона включатиме дві складові – військову і добровольчу. Військова – бригади територіальної оборони у кожній області, а також батальйони в кожному районі та в обласному центрі. Добровольча – добровольчі загони в громадах.

– У разі ухвалення цих законів в Україні створять комплексну всеохопну систему спротиву агресору за рахунок залучення широких верств населення до територіальної оборони на підконтрольних територіях або руху опору на окупованих чи захоплених територіях, підготовки громадян України до виконання специфічних завдань територіальної оборони та руху опору, – пояснює начальник управління цивільного захисту населення ОДА Дмитро Клименко.

Уже восьмий рік поспіль в Україні триває війна, тож закон, який нині пропонує Президент України, нам потрібен, як друга Конституція, певен командир бригади територіальної оборони Черкаської області Анатолій Стуженко. У розробці  документу брали участь усі профільні структури на основі тривалих обговорень та консультацій.

– На сьогодні в кожній області створені бригади територіальної оборони, – зазначив він. – На Черкащині діють 1 бригада та 6 батальйонів. Ми хочемо їх зберегти. Основа закону – підготовка населення до ведення спротиву ворогові. Після його ухвалення збільшується територіальна оборона на 11 тисяч. Вони розподіляються на територіальні підрозділи областей. Тобто управління бригади – до 60 осіб, управління батальйону – до 40 осіб. Ми накопичували сили, проводили заняття, збори, стрілецькі дні, навчали кадри в закладах вищої освіти. За ці три роки навчили 142 спеціалістів – зв’язківців, командирів рот, зводів, розвідників, інженерів. Нам не вистачало лише закону. Це закон про національний спротив, він визначає задачі для кожного. Тільки всі разом ми відстоїмо Україну.

Водночас, відзначає голова громадської ради при Черкаській ОДА, учасник бойових дій Андрій Більда, колишніх військових не буває, адже вони завжди готові до мобілізації задля захисту держави.

– Я, як атовець, маю два важливих документи – військовий квиток та дозвіл на зареєстровану нарізну вогнепальну зброю, – відзначив він. – Одним із положень цього закону буде внормоване використання добровольцями вогнепальної зброї при виконанні задач територіальної оборони. Ветерани війни, люди, які мають військовий квиток і відповідне мобілізаційне розпорядження, підуть служити там, де визначить командування. Протягом доби, коли буде оголошена мобілізація, я та мої товариші вступимо в регулярні війська. Важливо, що для громадян буде також введена підготовка до національного спротиву. Вона включає загальну військову підготовку у навчальних закладах. Тільки комплексно ми зможемо захистити нашу державу від посягань агресора.