Із 1 липня збільшився мінімальний розмір аліментів на дитину.

Про це інформує пресслужба Центрального міжрегіонального управління Мін’юсту, передає ChesnoNews.

Мінімальний розмір аліментів тепер становить 1 006,50 грн (для дітей до 6 років) та 1 255 грн (від 6 до 18 років). Це пов’язано з підвищенням прожиткового мінімуму в Україні. Відповідно, зростають і прив’язані до цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема, й аліменти на дітей.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас максимальна сума аліментів не може перевищувати 10
прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку.

Батьки можуть домовитися про виплату більшої суми аліментів, прописавши всі умови та суму у відповідному договорі та посвідчивши його нотаріально.

Якщо аліменти були присуджені у частці від заробітку (доходу), то процес зміни грошових стягнень відбувається автоматично, додатково звертатися до органів державної виконавчої служби не потрібно.