За довгостроковими прогнозами, спека у нашому регіоні затримається щонайменше на 7-10 днів. А чергові липневі дощі очікуються ближче до середини місяця.

Про це інформує начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Загалом липень 2021 на Черкащині стартував підвищеним температурним фоном та грозовими зливами, місцями, в окремі дні з шквалами 15-16 м/с та градом. Середньодобові температури 22-24º, що на 2-4º тепліше звичайного, проте вдень вище 30º не було. За три доби у Золотоноші та Умані дощів випало багато 32-23 мм, або 130 – 85% декадної норми відповідно, на решті площ 7-12мм.

2 липня, за даними метеостанції Звенигородки, за 20 хвилин зафіксували 17 мм дощу, у Смілі спостерігався шквал 16 м/с, у Черкасах вітер 15 м/с, що є небезпечним метеорологічним явищем. Внаслідок ускладнення погодних було порушено електропостачання 30 населених пунктів Черкаської області.

Винуватцем такої небезпечної погоди є висотний циклон, який підтримує життєдіяльність атмосферних фронтів з якими пов’язаний комплекс літніх явищ (грози, зливи, град та шквали). Вівторок, 6 липня стане завершальним днем негоди.

Незважаючи на активізацію циклону та атмосферних фронтів з акваторії Азовського моря, з посиленням впливу антициклону зі Скандинавії атмосфера заспокоїться, очікується припинення дощів та поступове повернення спеки. Знову стовпчики термометрів штурмуватимуть 30º позначку.

Температурний фон підвищиться, виходячи на рівень жарких значень та висушуючи грунт. Суха та спекотна погода прискорить дозрівання хлібів та їх збирання. Жнивна кампанія у цьому році буде напруженою, через одночасне дозрівання озимих та ранніх ярих хлібів.