Міський голова Анатолій Бондаренко провів зустріч із представниками ветеранських організацій учасників АТО/ООС. Серед основних питань порядку денного – вирішення проблеми отримання земельних ділянок ветеранами та напрацювання пропозицій із фінансування відповідних заходів соціального захисту військових і їх родин у міських програмах на наступний рік.

Про це інформує пресслужба Черкаської міськради, передає ChesnoNews.

– Для нас важливо, щоб ветеранський рух у Черкасах і надалі розвивався, розширявся, адже ми маємо достатньо спільних питань, які потребують вирішення. Для цього я пропоную усім разом сьогодні обговорити пропозиції й побажання від ветеранської спільноти, а надалі подібні зустрічі проводити на постійній основі… У нас налагоджений діалог із депутатським корпусом, тож я переконаний, що жодних затримок із ухваленням важливих питань для наших військових і їхніх родин не буде, – наголосив міський голова.

Стосовно виділення земельних ділянок для військових Анатолій Бондаренко зауважив: «На сьогодні ми діємо в нових умовах. Нещодавно схвалено зміни до генерального плану міста, що дозволяє нам виділити вільні земельні ділянки на території міста й, в подальшому, розподілити їх серед АТОвців».

Із пропозицією щодо вирішення в комплексі питань надання земельних ділянок і забезпеченням житлом ветеранів АТО/ООС звернувся голова організації «Об’єднання бійців-реформаторів» Сергій Лугеря. За його словами, у межах міста обмежена кількість вільних земельних ділянок (а потреба буде виникати й надалі, адже війна, на жаль, досі триває) та й в разі їх отримання учасники АТО/ООС банально не мають фінансової спроможності збудувати там житло, а продаж не завжди забезпечує достатньої суми для його подальшого придбання.

– Ми пропонуємо об’єднати ці два питання шляхом реалізації проекту будівництва багатоквартирного будинку з подальшим наданням там житла учасникам АТО/ООС, які погодяться «віддати» своє право на отримання земельної ділянки й використання цих ділянок під саму забудову. З іншого боку, є військовослужбовці, які погоджуються на компенсацію за невикористане право отримати земельну ділянку й вони також зможуть вкласти ці кошти у будівництво. Таким чином ми зможемо вирішити питання забезпечення житлом не одного військового, – сказав Сергій Лугеря.

Присутні підтримали цю пропозицію та домовились до наступного зібрання детально вивчити досвід інших міст із реалізації таких проектів.

Також учасниками зустрічі були обговорені питання оздоровлення військовослужбовців, надання психологічної реабілітації, соціальної підтримки родин учасників АТО/ООС та узгодження проведення спільних святкових і пам’ятних заходів. Всі озвучені пропозиції будуть опрацьовані фахівцями Департаменту соціальної політики та включені до проектів міських програм із подальшим внесенням на розгляд депутатського корпусу.