У першому півріччі 2021 року в сервісних центрах МВС Черкащини під час проведення реєстраційних операцій виявлено 9 транспортних засобів із зміненими номерами кузовів, 5 – з підробленими номерами двигунів, 9 – з підробленими документами, 10 автомобілів що перебувають в розшуку за кордоном та в Україні.

Аби вберегти себе від придбання транспортного засобу із перебитими номерами кузова чи двигуна, варто звернутися до найближчого сервісного центру МВС для оформлення договору купівлі-продажу та перереєстрації авто в присутності продавця та покупця.

Важливою процедурою в даному процесі буде проведення працівниками Експертної служби МВС огляду або експертного дослідження транспортного засобу. Мета огляду – звірка ідентифікаційних номерів та перевірка реєстраційних документів. Відповідний акт, складений експертом, або його відмітка у заяві власника транспортного засобу є обов’язковими в переліку необхідних документів для оформлення реєстраційної послуги в сервісному центрі МВС. До речі, з початку року в сервісних центрах МВС Черкащини працівники експертної служби МВС оглянули 20210 транспортних засобів.

Варто також пам’ятати:

  • якщо авто виявляється «проблемним» (зокрема, з підробленими номерами агрегатів), власник не зможе ним більше користуватися, матиме справу з правоохоронцями, які ймовірно заберуть авто на штрафмайданчик до з’ясування обставин;
  • якщо замість оформлення договору купівлі-продажу транспортного засобу громадяни обирають варіант передачі авто від продавця покупцю за довіреністю, то транспортний засіб взагалі не проходить жодної експертної процедури, що ставить покупця в небезпечне становище;
  • якщо вартість авто значно менша за ринкову, існує вірогідність, що продавець навмисно занижує ціну, аби якомога швидше позбавитись «проблемного» транспортного засобу. У таких випадках експертне дослідження допоможе переконатися в чесності намірів продавця.

Слідкуйте за нашими новинами на сайті РСЦ та сторінці в соціальній мережі Facebook.