На будівлі Черкаського міського Центру дитячої та юнацької творчості відкрили меморіальну дошку відомому архітектору Владиславу Городецькому.

Про це інформує пресслужба Черкаської міської ради, передає ChesnoNews.

Відкриваючи захід, представник Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич зауважив, що завдяки непересічному мистецькому хисту Владислава Городецького ми сьогодні можемо милуватися найкращими архітектурними будівлями, які прикрашають не одне місто в Україні та пережили понад століття.

Городецьким у Черкасах спроектовані та збудовані приміщення художньої школи ім. Данила Нарбута (колишня Єврейська гімназія), колишній готель «Слов’янський» (Блакитний палац) і Центр дитячої та юнацької творчості. Останній, до слова, збудований 115 років тому на прохання Черкаської міської думи як жіноча гімназія.

– Надзвичайно приємно, що наша дружба з польським народом поглиблюється і наша польська діаспора бере активну участь у суспільному житті міста, збереженні історичних пам’яток у Черкасах. Впевнений, що сьогоднішнє відкриття стане першим кроком до повної реставрації будівлі, що є окрасою і гордістю нашого міста, – зазначив міський голова Анатолій Бондаренко, продемонструвавши присутнім готовий проект повної реставрації приміщення.

Принагідно міський голова звернувся до присутнього на відкритті радника консула посольства Республіки Польща в Україні Яцека Гоцловского із закликом підтримати на рівні спілкування із представниками влади вищого рівня включення проекту до переліку об’єктів, що фінансуються із державного бюджету.

Довідково:

Владислав Владиславович Городецький – український та польський архітектор, підприємець, меценат, поляк за походженням. Для Черкас митець став знайомий наприкінці ХІХ століття. Рішення, які використав Городецький – були новаторством на той час. Найвідоміші роботи автора – це будинок з химерами та Собор святого Миколая у м. Київ. За ці та інші свої архітектурні шедеври він був прозваний «київським Гауді».