У Черкаському кардіологічному центрі вперше провели трансплантацію серця.

Орган трансплантували 59-річному жителю Чорнобаївського району. Зараз він у реанімації. Він почувається добре, передає ChesnoNews з посиланням на 18000.

Операція відбувалася у співпраці з медиками з Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

За словами завідувача кардіхірургічного відділення черкаського кардіоцентру Олега Журби, завдяки злагодженій роботі медиків серце вилучили і доставили до кардіоцентру з Третьої міської лікарні за 36 хвилин.

Забір донорського органу провели у Третій міській лікарні. Окрім серця, у донора також вилучили дві нирки, які було трансплантовано в онкодиспансері. За словами лікаря-хірурга Романа Морару-Бурлеску, одну з нирок трансплантували 37-річній дівчині, яка протягом 13 років перебувала на гемодіалізі. Другу – чоловіку, який теж перебував на гемодіалізі.

Окрім того, в Інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова ще одному пацієнту було трансплантовано печінку, яку також було вилучено в донора.

Усі операції з трансплантації були безоплатними для пацієнтів завдяки урядовій програмі.

Голова ОДА Олександр Скічко подякував медикам за професійність. Він також зазначив, що нині в області діють три заклади, які можуть проводити операції з трансплантації органів: Черкаська обласна лікарня, Черкаський онкодиспансер і Черкаський кардіоцентр.