18 серпня відбулася презентація проєкту «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта». Його реалізовує Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (факультет соціальної та психологічної освіти) в рамках партнерської програми «Культура.Туризм . Регіони» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму. У презентації  взяли участь більше 80 учасників, серед яких представники закладів культури, освіти, соціальної сфери, наукової спільноти, громадськості, люди з інвалідністю, студентська молодь.

Про це розповідають організатори заходу, передає ChesnoNews.

Розповіла проректор з наукової роботи Тетяна Годованюк: «У 2021 р. лише три заклади вищої освіти пройшли відбір за конкурсною програмою «Культура. Туризм. Регіони». Фінансова підтримка нашого проєкту надає можливість науковій спільноті та студентській молоді долучитися до створення інклюзивного онлайн ресурсу, який забезпечить доступність для людей з інвалідністю до історико-культурної та природної спадщини Черкаського краю».

«Проєкт відповідає вимогам «Конвенції про права осіб з інвалідністю», де зазначено, що особи з інвалідністю мають право на: доступ до творів культури в доступних форматах; доступ до таких місць культурних заходів чи послуг, як театри, музеї, кінотеатри, бібліотеки й туристичні послуги, а також доступ до пам’ятників і об’єктів, що мають національну культурну значущість…», – зазначила заступник міського голови, начальника управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер.

У результаті реалізації проєкту буде створено сайт з 3D-маршрутами Черкаською областю для молоді та людей з інвалідністю, враховуючи їх нозології відповідно Світовому стандарту WCAG 2.0.

Команда проєкту вже розробила 4 маршрути, які включають 37 історико-культурно-туристичні об’єкта: Тур 1. м. Умань, Тур 2. Монастирище – Жашків – Звенигородка – Тальне, Тур 3. Корсунь-Шевченківський – Канів, Тур 4. Чигирин.

«За ініціативи Владлена Лепського у співпраці з факультетом соціальної та психологічної

освіти засновано Всеукраїнську асоціацію інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, а також видано Енциклопедію інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму – перший в Україні інформаційний ресурс, покликаний надати всебічне та ґрунтовне уявлення про інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм як вид медичної, психологічної та соціальної допомоги людям з інвалідністю і, водночас, як засіб їхньої комплексної реабілітації» – зазначила Наталія Масенко, в.о. директора Черкаського обласного центру медико-соціальної експертизи про досвід роботи команди в контексті даної проблематики.

Делегація з польського міста побратима Ченстохова висловили подяку за можливість познайомитися із таким цікавим проєктом, який вирішує ряд важливих питань, в тому числі забезпечення рівних прав і можливостей для людей з інвалідністю: «Ми зацікавилися результатом Вашого проєкту і звертаємося з проханням – по завершенню  виконання надіслати усі матеріали та запрошуємо до розробки і реалізації таких спільних проєктів між нашими країнами. Бажаємо успіху команді проекту».

Про перспективи співпраці із містом побратим Ченстохово озвучив проректор з міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку Володимир Миколайко.

Повідомила проєктна менеджерка грантової програми Наталія Керницька «Новітні технології роблять наше життя цікавішим, а також в часи пандемії та коронавірусу, це дозволить людям дистанціюватися і бути соціально захищеними».

Керівник проєкту Оксана Кравченко повідомила: «Усі бажаючі можуть долучитися до здійснення моніторингу історико-культурних та природних об’єктів Черкащини на предмет доступності для людей з інвалідністю. За кожним із чотирьох турів розроблена онлайн анкета, яка розміщена у соцмережах».