Проблема легалізації праці залишається актуальною для кожної громади.

Про це інформує Христинівська районна філія ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Багато роботодавців малого та середнього бізнесу не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Виплачуючи заробітну плату неофіційно в «конвертах» роботодавець позбавляє свого працівника права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, встановлені законодавством норми тривалості робочого часу, допомогу по безробіттю, гарантії за колективним договором, соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення.

Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом.

Легалізація населення – це вимога сьогодення, тому фахівцями Христинівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо соціальних ризиків для громадян, які отримують заробітну плату неофіційно.

Протягом січня-липня 2021 року проведено 6 семінарів, як для безробітних так і для роботодавців, а також організовано 30 відвідувань підприємств та в телефонному режимі надано 95 роз’яснень роботодавцям щодо дотримання вимог законодавства про працю та відповідального ведення бізнесу. Таким чином легалізовано працю 10 працівників.

Фахівці Христинівської районної філії продовжують працювати у цьому напрямку, адже дотримання законодавства про працю є невід’ємною складовою ведення успішного бізнесу та створення робочих місць.