Міністерство цифрової трансформації разом із проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» дослідили, як відкриті дані у сфері лісового господарства впливають на виявлення та припинення незаконного вирубування лісів і сприяють підвищенню прозорості ринку деревини в Україні.

Про це йдеться в пресрелізі USAID/UK aid проєкт «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

У 2020 році обсяг незаконних вирубувань лісів в Україні, за даними Державного агентства лісових ресурсів, становив 54,3 тисяч куб. м,  а сума заподіяної шкоди – понад 444,1 млн гривень. Окрім економічних збитків, продажі незаконної деревини за кордон призводять до міжнародних скандалів та псування іміджу українських виробників, а масштабне вирубування може призводити до природних лих. Крім того, непрозорість розподілу необробленої деревини створює можливості для зловживань.

Завдяки відкритим даним, зокрема, про лісорубні квитки, сертифікати походження деревини, дані плану лісонасаджень та реєстру з оцінки впливу на довкілля кожен може перевірити законність вирубування, виявляти зловживання та використовувати цю інформацію, щоб притягнути порушників до відповідальності. А через систему відкритих е-торгів «Прозорро.Продажі Деревина» доступні дані про обсяги деревини, яку реалізують, ціни, кількість гравців та інше, що сприяє збільшенню прозорості ринку.

У дослідженні розглядають сервіси, що використовують відриті дані у сфері лісового господарства, і у зручній формі надають необхідну інформацію користувачам: 

  • Через онлайн-ресурс і мобільний додаток «Екосфера» будь-хто може подати скаргу на підозрілі вирубування, позначивши місце на Google-карті та завантажити фото- або відеоматеріали з місця подій. Заявку обробляє адміністратор системи й у разі підтвердження порушень, оформлює звернення до Державної екологічної інспекції.
  • Аналітичний портал та інтерактивна карта вирубувань ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» допоможуть перевірити наявність дозвільних документів на заготівлю деревини та перевірити законність здійснення вирубувань. Якщо на карті лісорубного квитка немає, а вирубування у лісі відбувається, необхідно звернутися до лісництва чи лісгоспу, на території якого це відбувається та повідомити про рубку, яка не відображена на карті.
  • Візуалізація санітарних вирубувань на основі аналізу відкритих даних демонструє масштаби лісозаготівлі в Україні та вказує на потенційні ризики, пов’язані із використанням санітарних рубок.
  • Крім того, низка державних органів і громадських організацій спільно впроваджують Систему супутникового моніторингу українських лісів Deep Green Ukraine. Вона допоможе аналізувати відкриті дані державних установ та супутникові дані, виявляти незаконні вирубки та моніторити планові.
  • Візуалізація даних «Електронні аукціони деревини: Чи «прозорішає» український ринок?» аналізує дані «Prozorro.Продажі» та надає інформацію щодо того, наскільки є успішним перехід ринку необробленої деревини на відкриті аукціони.

Більше інформації про сервіси на основі відкритих даних, а також успішні кейси їх використання можна знайти у дослідженні «Антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних у сфері лісового господарства».

Також можна ознайомитися про антикорупційний та соціальний вплив відритих даних у інших галузях: будівельна, дорожня, медична, екологічна, фінансова, провадження бізнесу, місцеве самоврядування та державний нагляд (контроль).