Десяту операцію з трансплантації нирки провели фахівці Черкаського онкодиспансеру.

Про це повідомили на сторінці Черкаського обласного онкологічного диспансеру у Фейсбуці, передає ChesnoNews.

Операції потребувала черкащанка Тетяна, яка мала хронічну ниркову недостатність, а на діалізі перебувала півтора роки. Донором для пацієнтки стала рідна мати.

– Спочатку взагалі не розглядала цей варіант, але час минав, і порадившись із рідними, ми вирішили не зволікати. Те, що трансплантація відбувається в день народження – випадковість. Зараз я мрію, щоб мої друзі, які перебувають на діалізі, теж зробили трансплантацію нирки. Я хочу побачити їх здоровими, – розповіла пані Тетяна.

Оперував завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску разом із лікарями-урологами Іваном Городиським та Олександром Глущенко. Трансплантація відбулася в межах пілотного проєкту. Операцію профінансували за рахунок держави.

На першому етапі операції виконали забір нирки в донора сучасним малоінвазивним методом. Життєдіяльність органу підтримували за рахунок холодової ішемії. Після пересадки нирка одразу запрацювала.

Лікар Роман Морару-Бурлеску розповів, що ця десята трансплантація – важливий рубіж, що стимулює лише посилювати темп роботи. За його словами, хвилювання все одно залишається перед операцією, що є цілком нормальним.

Операція пройшла успішно, маму вже виписали, а донька перебуває під доглядом лікарів. Згодом фахівці онкодиспансеру планують провести ще три трансплантації нирок від родинного донора.