Команда Черкаського книжкового фестивалю проводить останні приготування, аби вже цієї пятниці, 1 жовтня, феєрично розпочати триденне літературне свято під інтригуючою назвою “Можна все навпаки”.

Про особливості цьогорічного Книжкового фестивалю організатори поділилися під час пресконференції.

– Цього року ми вирішили, що нам потрібно більше енергії, більше чогось незвичного, треба виходити за межі, тобто, треба робити все навпаки, – говорить ідейниця та організаторка Черкаського книжкового фестивалю Людмила Фіть. – Ми хотіли зробити цей фестиваль більш домашнім, затишним, комфортним, щоб кожен знайшов там щось для себе. Ми не прагнули зробити його кращим, ми прагнули зробити його іншим.

Співорганізаторка події Ірина Бондаренко додала, що саме для комфорту фестивальні події будуть проходити як оффлайн, у звичному форматі, так і онлайн. Наразі технічні можливості прямих ефірів дозволяють максимально передати атмосферу заходів.

Цьогоріч очікується насичена розмаїта програма на будь-який смак.

Вже традиційна етновечірка з Дарою Корній, відповідаючи вимогам часу, трансформується в етностімпанк вечірку.

– Ми, знову ж, розширили межі – у нас буде не лише етно, але й стімпанк. Сьогодні популярним є таке поняття, як фентезі. Фентезі – це популярно, постмодерно, молодіжно і притаманно і для етно, і для фольку, і для стімпанку.  Ми прагнемо до інновацій – у нас буде діджей, покази костюмів, майстер-класи, унікальні фотозони та неймовірна атмосфера, – заоохотила до відвідин етностімпанк вечірки Ірина Бондаренко.

За словами співорганізаторки фестивалю Олени Литвин, до Черкас приїде близько 60 видавництв представляти свої книги. Великою популярністю серед видавців користується черкаський проєкт “Книга року”, за умовами якого будь-хто може взяти книгу, зазначену у переліку, і залишити відгук-післясмак після прочитання.

Видавництво “Асса” спеціально для Черкаського фестивалю готує  особливе дійство для котофанів на честь свого п’ятиріччя.

Окрім цього, організатори фестивалю влаштують цікаві інтелектуальні, спортивні та поетичні батли для гостей і містян.

У перший фестивальний день команда гостей та команда черкасців розігріє мізки під час гри “Що? Де? Коли?”. Наступного дня столична команда літераторів “Круки” зійдеться в баскетбольному поєдинку з “Черкаськими Мавпами”. Аби шанси такого протистояння хоч якось зрівняти, після завершення гри відбудеться поетичний батл, як шанс для реваншу.

– Вперше ми запросили для дискусій відомих журналістів, ютюберів. Творці проєкту “Ебаут” Ярослава Кравченко, Наті Авдєєва та Катерина Мотрич поділяться досвідом, як створити успішний український канал. У фестивалі також візьмуть участь Яніна Соколова, Вадим Карп’як, Юлія Галушко, – проанонсувала цікаві дискусії організаторка фестивалю Юлія Чабаненко.

Зважаючи на умови карантину, організатори закликають усіх, хто недобре себе почуває, залишатися вдома, аби не наражати гостей і відвідувачів на небезпеку, та слідкувати за подіями фестивалю онлайн.

Тож ретельно вивчайте програму Черкаського книжкового фестивалю “Можна все навпаки”, обирайте події до душі, поринайте в атмосферу інтелекту, шурхіту книжкових сторінок, запаху свіжого друку, довгоочікуваних зустрічей та цікавих знайомств!

Проєкт реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Український культурний фонд та Державне агентство розвитку туризму України.

Ольга Квятковська