З 1 жовтня Національна служба здоров’я України розширює програму відшкодування лікарських засобів за програмою “Доступні ліки”. Зокрема, новим окремим напрямом – ліки для пацієнтів із нецукровим діабетом.

Про це інформує Національна служба здоров’я України, передає ChesnoNews.

Це Десмопресин у вигляді таблеток та спрею. Побачити, які саме торгівельні назви включені  до програми, можна буде після затвердження нового Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Новий Реєстр набере чинності 1 жовтня.

Планується включення 5 торгових найменувань для лікування нецукрового діабету. Ці ліки пацієнти із нецукровим діабетом зможуть з 1 жовтня отримати безоплатно в будь-якій аптеці, яка працює за відповідним договором з Національною службою здоров’я. Вартість препарату аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

Щоб отримувати препарати за програмою “Доступні ліки”, необхідний електронний рецепт. Перший рецепт зможе виписати виключно ендокринолог. За наступними рецептами пацієнт зможе звернутися до свого  сімейного лікаря.

Пацієнту з нецукровим діабетом потрібно відвідати ендокринолога. Це необхідно, щоб лікар встановив діагноз, зробив первинні призначення на ліки та медичні послуги та створив індивідуальний план лікування. Цей план лікування необхідно внести в електронну систему охорони здоров’я. Саме на основі цього індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на Десмопресин.

Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає пацієнта амбулаторно. Після того, як ендокринолог визначив тактику лікування, склав план лікування та виписав перший електронний рецепт, пацієнт із нецукровим діабетом може самостійно прийняти рішення:

Чи продовжувати супровід та лікування під наглядом лікуючого лікаря-ендокринолога?

Чи перейти на час дії призначень у індивідуальному плані лікування під нагляд сімейного лікаря, терапевта чи педіатра?

Те, що сімейний лікар здійснюватиме динамічне спостереження за пацієнтом із нецукровим діабетом на основі первинних призначень ендокринолога, значно полегшує доступ пацієнта до необхідного лікування. Але тим, хто досі не обрав лікаря, який надає первинну медичну допомогу, потрібно нарешті укласти декларацію.

Знайти лікаря, з яким можна укласти декларацію, допоможе дашборд.

Обрати ендокринолога можна в будь-якому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги та відповідного фахівця. Для первинної консультації у ендокринолога потрібно електронне направлення сімейного лікаря. Для пацієнтів із встановленими хронічними захворюваннями звернення до свого лікуючого лікаря можливе без направлення.

З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації ліків для нецукрового діабету. В аптеці потрібно надати електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження й отримати призначений препарат.