Нова хвиля COVID-19 в Україні вже почалася: щодня фіксують тисячі нових випадків зараження. Штам Дельта вдвічі заразніший, ніж попередні варіанти вірусу, а також призводить до тяжчих наслідків для невакцинованих людей.

Які ризики несе COVID-19 на противагу вакцинації, чому вчителі в пріоритеті для щеплень, як школа може стати епіцентром хвороби та чим можна зарадити ситуації?

НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ КОВІДУ

Тяжкість перебігу COVID-19 залежить від багатьох чинників, як-от супутні хвороби чи вік людини. Крім цього, штам Дельта, який уже активно поширюється в Україні, – заразніший за попередні варіанти вірусу. Особливо швидко він поширюється в закритих приміщеннях, якими, зокрема, є і школи.

Деякі дані свідчать і про те, що штам Дельта може спричинити важчий перебіг хвороби та частіше призвести до шпиталізації. Але переважно випадки шпиталізації та смертей від COVID-19 припадають на невакцинованих людей.

Ковід може бути особливо небезпечним для людей із серцево-судинними захворюваннями. І без коронавірусу в Україні один із найвищих рівнів захворюваності серця у світі. Серцево-судинні хвороби стають причиною 64% смертей в Україні.

Ковід для людей із такими хворобами може стати фатальним. Наприклад, частота венозних тромбоемболій, тобто закупорок вен, пов’язаних із COVID-19, становить приблизно 15%, а орієнтовно 50% людей, шпиталізованих із важким перебігом ковіду, матимуть проблеми із серцем навіть через місяці після одужання. Якщо додати вже наявні проблеми зі здоров’ям, лікування може виявитися безсилим.

Українська статистика, як і світові дані, свідчить також про те, що якщо людина з ковідом потрапляє у віділення інтенсивної терапії чи її підключають до апарату штучної вентиляції легень, шанс вижити – дуже невисокий. В Україні померли 89% пацієнтів із COVID-19, яких підключали до апарату ШВЛ, а з-поміж шпиталізованих до відділень інтенсивної терапії смертність склала 76%.

НАСКІЛЬКИ ЕФЕКТИВНА Й БЕЗПЕЧНА ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19

Ефективність вакцин

Найефективніший спосіб захистити себе від важкого перебігу та шпиталізації через COVID-19 – вакцинація. Жодна вакцина не може бути на 100% ефективною проти зараження. Проте всі доступні в Україні щеплення – AstraZeneca, Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Coronavac/Sinovac Biotech – майже повністю убезпечують людей від потрапляння до лікарні чи смерті. За останні три місяці 98% шпиталізованих із COVID-19 в Україні – невакциновані.

Найбільшу стурбованість, зазначають у Центрах із контролю та профілактики захворювань у США, становлять невакциновані люди: вони набагато частіше заражаються, а отже – передають вірус. А повністю вакциновані хворіють на COVID-19 рідше, ніж нещеплені. На сьогодні дослідження показують, що вакциновані люди інфікуються в 8 разів рідше й у 25 разів рідше потрапляють у лікарні чи помирають.

Швидке винайдення безпечної вакцини: як це стало можливим

Багатьох турбує, чи могли вакцину від коронавірусу винайти так швидко й підтвердити її безпечність. Так, могли – завдяки роботі числених вчених з усього світу та неймовірній грошовій підтримці. Клінічні дослідження вакцин зазвичай проводять у три етапи, останній із яких має оцінити її ефективність із залученням десятків тисяч людей.

Раніше цей процес був послідовним, тому й потребував багато років. Зараз, з урахуванням гострої потреби у вакцинах проти COVID-19, методи розроблення вакцин змінюються: деякі етапи наукових досліджень і розроблення здійснюють паралельно, але водночас дотримуються строгих клінічних стандартів і вимог безпеки. Дослідження не стають менш ретельними.

Супутні захворювання й вакцинація – які насправді є протипоказання

Бронхіальна астма, діабет, гіпертонія, онкологічні захворювання не є протипоказаннями до вакцинації. Навпаки – COVID-19 дуже небезпечний для людей із такими хворобами, адже вони частіше мають ускладнення або помирають. Люди із супутніми хворобами мають щепитися насамперед.

Єдині справжні протипоказання до всіх доступних в Україні вакцин – це важка алергічна реакція на їхні компоненти чи попередню дозу або гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC). Вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech не можна застосовувати вагітним і жінкам, які годують грудьми (Comirnaty/Pfizer-BioNTech – можна), і людям із синдромом Гійєна-Барре в анамнезі. Усе це – рідкісні випадки.

Після вакцинації організм може зреагувати – це означає, що тіло вибудовує захист. Біль і набряк у місці щеплення, гарячка, озноб, головний біль і втомлюваність – це нормальні реакції, які не є протипоказаннями до другого щеплення.

ДЕРЖАВА ПРАГНЕ ВАКЦИНУВАТИ ЯКОМОГА БІЛЬШЕ ОСВІТЯН. ЧОМУ?

Робота в місці скупчення людей

Освітяни – пріоритетна група для вакцинації через особливості своєї професії. Вони щодня контактують із десятками, а то й сотнями людей. Найбільш сприятливі умови для розповсюдження ковіду – закриті приміщення, як-от школи, дитсадки й інші заклади освіти. Школа може стати епіцентром поширення COVID-19 у громаді.

Прикладом цього є ситуація, коли невакцинований учитель у США заразив коронавірусом половину учнів та учениць у класі, а загалом захворіли 26 осіб. Після перших симптомів хвороби вчитель ще 2 дні викладав у класі, де навчаються 24 дитини. Педагог не використовував маску, незважаючи на таку вимогу.

Через 4 дні вчитель отримав позитивний тест на COVID-19, а протягом ще кількох днів захворіли 12 учнів та учениць із цього класу, а також деякі з їхніх родичів та інші школярі. 80% дітей, які сиділи в перших двох рядах захворіли. Більшість хворих були невакциновані, зокрема, і через вік.

Вірус у школу міг принести і хтось з учнів, тож безпечна школа – це спільна відповідальність педагогічного колективу та батьків школярів.

Недистанційна освіта

У разі закриття шкіл учні втрачають можливість здобувати знання й навички на достатньому рівні. Про це йдеться, наприклад, у дослідженні, проведеному в США у 2020 році. Наприкінці 2019/2020 навчального року, коли школи були на дистанційному навчанні через карантин, учні опанували приблизно 63–68% матеріалу в компетентності читання, якщо порівняти зі звичайним навчальним роком. А рівень засвоєння знаньі з математики знизився майже до 37–50%.

Улітку 2020 року 17 тис. населених пунктів України не мали доступу до швидкісного інтернету. Підключення до мережі триває, але в будь-якому разі залишиться проблема з доступністю гаджетів для навчання та якістю уроків онлайн. Усе це яскраво ілюструють дані опитування українських учнів: 65% дітей надали би перевагу традиційній, очній, формі навчання, якби мали такий вибір.

Щоби школи залишалися відкритими, а навіть у разі захворювання вчителі не отримали тяжких для здоров’я ускладнень і швидко повернулися в клас – вони мають бути щепленими.

Захист дітей

Вакциновані дорослі захищають дітей, які не мають права на щеплення від COVID-19 через вік. Ідеться як про вчителів, так і про батьків і інших членів сім’ї дитини. Здебільшого діти переносять ковід у легкій формі, проте ніколи достеменно не відомо, як відреагує на вірус організм конкретного школяра чи школярки.

Саме тому як батьки, так і педагоги мають узяти на себе відповідальність за здоров’я й життя дітей та створити навколо них щит із вакцинованих дорослих.

Захист життя освітян

Щеплення – найефективніший спосіб захистити себе від важкого перебігу, шпиталізації та смерті від COVID-19. Що це за наслідки? Крім очевидних запалення легень та підключення до апарату штучної вентиляції легень, COVID-19 може призвести до численних короткочасних або постійних наслідків – так званий “довгий ковід”. Деякі люди, які важко перенесли хворобу, протягом тривалого часу або на все життя отримують проблеми із серцем, легенями, нирками, шкірою, мозком та аутоімунною системою.

Але й ті, хто хворіли легко чи безсимптомно, можуть відчувати симптоми, які триватимуть тижні чи місяці після хвороби: утруднене дихання або задишку, швидку втомлюваність, труднощі з концентрацією уваги, кашель, біль у грудях чи животі, головний біль, біль у суглобах та м’язах, порушення менструального циклу, діарею, проблеми зі сном, висипи, запаморочення тощо.

Найкращий спосіб запобігти “довгому ковіду” – це уникнути зараження або важкого перебігу COVID-19. Це означає – зробити щеплення всім, хто мають на це право.

ЯК ОСВІТЯНАМ ВАКЦИНУВАТИСЯ ВІД COVID-19

Працівники закладів освіти можуть щепитися в один із двох способів:

  • Повідомити про своє бажання керівнику закладу освіти. Він збере список охочих вакцинуватися та за алгоритмом організує щеплення.
  • Самостійно в найближчому пункті чи центрі вакцинації. Записатися можна онлайн або за телефонами центрів вакцинації та пунктів щеплення. Перелік і контакти центрів та пунктів є на сайті або за телефоном контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20 19.

Щеплення проти COVID-19 ефективно запобігають тяжкому перебігу хвороби й рятують життя. Вакцинація не дає стовідсоткового захисту від зараження, тож після щеплення необхідно й далі носити захисні маски, триматися соціальної дистанції, мити руки та дотримуватися інших протиепідемічних вимог.