На Черкащині провели першу заміну серцевого клапана на штучний. Таку операцію зробили пенсіонерці із Чорнобаївщини.

Про це розповів кардіохірург Олег Журба, передає ChesnoNews з посиланням на Суспільне.

За словами лікаря, операцію провели без розрізу та не зупиняючи серце.

60-річна Ольга Масилюк нині не відпускає руку доньки: минуло п’ять днів, відколи пенсіонерці зробили операцію на серці. Раніше хвороба клапана – “стеноз” не давала повноцінно жити: “Задишка, біль у грудях, стискало, підіймалося все, боліли плечі, руки”, – розповіла пані Ольга.

Штучний клапан жінці вживили в Обласному кардіоцентрі. Серце не зупиняли, а на грудях не робили розрізу – втручання проводили не за класичним методом, пояснив кардіохірург Олег Журба.

“Через стегнову артерію, до серця, до зруйнованого кальцієм клапана заводиться спеціальний балон. Саме він звільнив від наростів кальцію. А потім уражений клапан замінили на штучний”, – деталізував Олег Журба.

Така операція – мінімально травматична, а реабілітація після неї швидка, зауважив кардіохірург. “Ця методика розроблена для пацієнтів, яким не мають змоги зробити відкриту операцію, але через те, що підходи до лікування цієї патології змінюються використовується і для тих пацієнтів, яким можна зробити відкриті операції”, – пояснив лікар.

Такий штучний клапан коштує 800 тисяч гривень. А його протезування за кордоном обійдеться у 40 тисяч євро. Пані Ользі операцію зробили безоплатно. Її донька радіє, що тепер мама житиме без болю: “Мама почуває себе добре і я дуже задоволена. Ми всі дуже переживали. Ми всі тримали кулаки. Всі родичі, всі знайомі”.

Здоров’я берегтиме, говорить пенсіонерка. Але ще хоче погосподарювати вдома на клумбах: “Це ж така велика радість – квіти. Я ж із села, там роботи дуже багато. Але саме перша мрія – зустрітися з рідними, я їх дуже люблю усіх вони мене чекають”.

І, найбільше радіє, що змогла привітати з Днем народженням свою “цокотушку” – так називає 15-річну онуку Владу. Та ж від радості жінка не стримує сліз.