За продаж з аукціону землі, яка була роздана безкоштовно, можна було б відремонтувати  харчові блоки у всіх дитсадках, школах та лікарнях міста!

Депутат міської ради Юрій Котолуп на сесії запропонував план першочергових дій для кардинальних змін міста.

– Пройшов рік  з того часу,  як ми дали присягу служити людям – ми обіцяли виборцям робити місто  безпечним, зручним  і комфортним. І сьогодні, коли нам вкотре пропонують голосувати за безкоштовну передачу землі у Соснівці, я хочу нагадати, що у міста недостатньо коштів навіть на ремонт дитсадків і шкіл!

І ми хочемо, щоб люди тут залишалися жити і працювати, народжували дітей, розвивали свою справу і наше місто!? –  звернувся до колег депутат Юрій Котолуп. –  Сьогодні інші міста роблять все можливе, щоб бути привабливими –  щоб приїздили нові люди,  заходили нові інвестори, щоб місто розвивалося, а життя у ньому ставало кращим! А що зробили ми, для нашого міста? Колеги, тільки за продаж тих земельних ділянок, які роздали безкоштовно  протягом року, якби ці земельні ділянки були продані з аукціону, коштів би вистачило на ремонт у цьому році усіх харчових блоків у  дитсадочках, школах, та медичних закладах міста ! А якби отримували вчасно  кошти від орендарів земельних ділянок?..  Колеги, на 1 жовтня заборгованість за оренду землі у Черкасах склала понад 44 мільйони!

Сьогодні історичний сосновий бір, туристична «родзинка» нашого міста, роздається під будівництво приватних будинків. Вікові сосни – «зелені легені» Черкас – вирізають для будівництва приватних котеджів! Разом з тим – викиди Черкаської ТЕЦ, як і підприємства «АЗОТ», та ще цілого ряду інших підприємств,  постійно забруднюють повітря і стають причиною цілого ряду захворювань наших   родичів, батьків, друзів… Дніпро забруднюють стоки з врізаних фекальних каналізацій у зливову каналізацію, вода з якої тече у наш Дніпро! Стихійні звалища по місту, та звалище сміття на полігоні «Оршанець» переповнене та створює небезпеку для мешканців Черкас – через потрапляння у підземні води та повітря отрути! Місто майже втратило свій аутентичний образ,  архітектурну унікальність –    через демонтаж історичних будівель, хаотичну комерційну забудову, що псує зовнішній вигляд міста. Мости в такому стані, що по них небезпечно не тільки їздити, а й ходити, на багатьох вулицях та провулках обласного центру відсутні тротуари, освітлення, не працює система «безпечне місто», на яку виділялись  значні  кошти, у центрі міста, у нас вбивають з  автоматичної зброї серед білого дня!

Я пропоную: провести великі збори, з презентацією стратегії міста, генерального плану, та обговоренням складних питань розвитку міста  – за участі архітекторів, проектантів, депутатів, громадських діячів та інших зацікавлених сторін. Провести перевірку та аналіз виконання бюджету видатків та бюджету надходжень, щоб розуміти реальний стан справ, зробити повний аудит діяльності всіх департаментів, включаючи аудит організаційних структур, службовців на відповідність займаним посадам, прописати нові та відкоригувати існуючі посадові обов’язки всіх працівників, всіх структурних підрозділів  та комунальних підприємств. Також, я пропоную провести  аудит використання комунального майна, транспорту та енергоносіїв. Затвердити стратегію розвитку Черкас на найближчі 10 років та бюджет на наступний рік. Для визначення ефективності виконання нинішнього бюджету, звернутись до державної фінансової інспекції у Черкаській області – для проведення аудиту виконання бюджету видатків, надходжень за 10 місяців 2021 року, – констатував Юрій Котолуп.

Оксана Савіцька