Жовтень 2021 запам’ятається переважно сонячною, холодною та сухою погодою. Опадів випало 20-30 мм за рахунок одного дощу у середині місяця. Практично щодня середній температурний фон на 1-3º не дотягував до норми. Стійкий перехід через +8º, з якого, звичайно починається опалювальний сезон, відбувся майже на 2 тижні раніше середньої дати.

Про це інформує начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Ранні і часті нічні та ранкові заморозки на фоні рвучкого вітру додавали відчуття передчасного холоду пізньої осені. І лише 21-23 жовтня порадували нас аномальним теплом та оновили новий теплий рекорд +20º.

Незважаючи на коливання температурного фону, Черкащина залишається у зоні атмосферної безтурботності. Природа начебто відтерміновує осінню сирість, дощі, мокрий сніг та інші погодні неприємності. Так буває, коли у «керма атмосферних процесів» домінують антициклони. А зональний, тобто звичайний перенос повітряних мас зі змінами погоди відбувається зараз далеко від нашого регіону.

В атмосфері над Черкащиною на погодну арену виходить великий за розмірами потужний антициклон Quedlinburgia, який отримав таку назву від величного давнього німецького міста-замку на горі. І недарма…. Цей баричний максимум тривалий час буде стримувати натиск атлантичних циклонів та зберігати суху погоду з температурами вночі 0-5º тепла, (найближчі дві ночі 4-6º морозу), вдень 8-13º тепла. Атмосферний тиск підвищений.

Кожного року напередодні холодного періоду наших жителів «жахають» суворою зимою. Проте, на сьогодні обґрунтованих розрахунків або даних про «сувору зиму» поки що немає.

За останні 30 років, зимовий сезон на Черкащині став теплішим на 2-3º, а його тривалість скоротилася на 17 днів.

Особливістю атмосферної циркуляції нинішньої осені є домінування північних процесів, тому ранні похолодання, заморозки та температурні контрасти. Не дивлячись на тенденцію останніх років до підвищення температури зимового сезону, все ж зима – холодна пора року і лишається вірогідність декількох холодних періодів із сильними морозами 20-25º.