Служба безпеки України викрила підпільну ферму криптовалют у Черкаській області. Для майнінгу біткоїнів ділки викрадали промислові об’єми електроенергії з регіональної мережі енергопостачання.

Про це інформує пресслужба СБУ, передає ChesnoNews.

За попередніми оцінками фахівців, розмір завданих державі збитків становить понад 6 млн грн, а викраденої електроенергії було достатньо для освітлення понад десятка квартир протягом декількох років.

Встановлено, що протиправну діяльність організували місцеві комерсанти. В орендованих складських приміщеннях вони несанкціоновано підключили до електромереж ПАТ “Черкасиобленерго” обладнання для майнінгу цифрових грошей. Щоденне функціонування високотехнологічного устаткування завдавало масштабних енергетичних втрат державному підприємству.

У ході проведення слідчих дій правоохоронці виявили “виробничі” потужності підпільної криптоферми та інші докази незаконної діяльності.

У межах кримінального провадження за ч. 2. ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності організаторів нелегального бізнесу.