Обласний центр телемедицини оновили на Черкащині. Тепер він повноцінно функціонує з використанням спеціальної телемедичної платформи.

Область стала однією з перших в Україні, де впроваджують принципово нову медичну технологію. Як пояснив голова ОДА Олександр Скічко, телемедицина для пересічного жителя області – це коли не треба їхати до обласного центру на консультацію вузькопрофільного лікаря.

– Раніше було так: бабусі з віддаленого села, приміром, потрібна консультація кардіолога, – розповів очільник Черкащини. – Щоб її отримати, треба було йти на автобус, їхати до райцентру, звідти – до обласного центру. Тепер же бабусі треба піти до свого сімейного лікаря в місцеву амбулаторію. Він має спеціальну телемедичну валізу з потрібним обладнанням, онлайн контактує з кардіологом із обласного центру, робить необхідне обстеження й відразу передає результати для консультації. За потреби можна навіть організовувати телеконсиліум лікарів.

За словами Олександра Скічка, завдяки впровадженню телемедицини вдається вирішити відразу кілька питань.

– По-перше, в області, як і по всій країні, є дефіцит лікарів, а так ми надаємо можливість пацієнтам усе одно безкоштовно отримувати якісну допомогу незалежно від того, де вони проживають: у великому місті чи селі, – зауважив голова ОДА. – Крім того, це сприяє зменшенню кількості соціальних контактів, що дуже важливо в умовах пандемії COVID-19.

Обласний центр телемедицини працює при Черкаській обласній лікарні. Доступ до телемедичної мережі на території області на сьогодні вже отримали 133 лікарі у 34 медичних закладах, з яких 64 лікарі – у 23 закладах первинної медичної допомоги. Процес приєднання триває.

Довідково: 8 жовтня Міністерство охорони здоров’я заявило (https://moz.gov.ua/article/news/moz-rozpochav-robotu-nad-rozvitkom-telemedichnih-tehnologij-i-poslug-v-ukraini) про початок роботи над розвитком телемедичних технологій і послуг в Україні. Електронна система охорони здоров’я уже сьогодні застосовує частину з цих сервісів у деяких областях України і показує свою ефективність, зазначається в повідомленні.