Пандемія коронавірусу триватиме довше через глобальну нерівність у доступі до вакцин, а також через непослідовне застосування заходів громадської охорони здоров’я. Про це заявив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреїсус.

Текст виступу поширила пресслужба ВООЗ, передає ChesnoNews.

Він зазначив, що ситуація, що склалася, надає коронавірусній інфекції більше простору для мутації та поширення. Глава ВООЗ також додав, що великою проблемою поточної пандемії Covid-19 стала криза солідарності, яка посилила фундаментальні недоліки у глобальній архітектурі охорони здоров’я. Зокрема, Гебреїсус відзначив складне, фрагментарне управління та недостатнє фінансування.

Раніше Гебреїус заявив, що «пандемія закінчиться тоді, коли світ вирішить її завершити». За його словами, світ має усі необхідні інструменти для перемоги над пандемією, у тому числі у сфері громадської охорони здоров’я та медицини. «Однак світ не використовував ці інструменти добре», – зазначив Гебреїсус. Він нагадав про оголошену раніше ВООЗ мету: вакцинувати від Covid-19 не менше 40% населення кожної країни до кінця 2021 року.

Кількість зареєстрованих випадків зараження Covid-19 у світі на ранок середи зросла до понад 254 млн осіб, свідчать дані американського університету Джонса Гопкінса. Від початку поширення вірусу у світі після зараження Covid-19 померло понад 5,1 млн людей. До країн із найбільшими випадками зараження та смертності від Covid-19 входять США, Індія та Бразилія.