18 листопада 2021 року, у Всесвітній день філософії, кафедра філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету вже традиційно згуртувала усіх зацікавлених філософією та рушійними процесами у суспільстві  на VIII Філософський форум «Філософський погляд на проблеми сучасності». Цьогоріч захід вдруге відбувся в онлайн-форматі й зібрав понад 30 учасників – науковців, студентів та просто небайдужих до філософської думки –  з усієї країни.

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

– Вже вкотре Філософський форум гуртує  не лише професійних філософів, а й представників інших сфер діяльності. Зацікавленість темами Форуму не згасає навіть попри вимушений перехід зустрічей в онлайн-формат. Кожна людина, не залежно від того, чим вона займається в житті, є філософом, адже ми осмислюємо цей світ, маємо потребу думати. То ж вітаю усіх зі святом мудрості та філософської думки і бажаю плідно провести час у колі однодумців, – звернувся до учасників Філософського форуму з вітальним словом ректор ЧДТУ Олег Григор.

За словами завідувачки кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжели Бойко, щоденно філософія доводить свою необхідність і актуальність у сучасному суспільстві. І нині саме в контексті теми цьогорічного форуму необхідно звернути увагу на надзвичайно важливу проблему сьогодення – гуманітарну безпеку.

– Із 2013 року ми збираємось на Філософський форум у Черкаському державному технологічному університеті. Ми змінюємо формат проведення, шукаємо нові підходи до організації, однак щорічно, разом з учасниками форуму, не зраджуємо традиціям – порушуємо актуальні теми, у конструктивному обговоренні переосмислюємо і тлумачимо нові зрушення в суспільстві, нові сенси і цінності. У країні, в якій уже восьмий рік триває війна, ми не повинні забувати про завдання гуманітарної безпеки та про основні складові цього явища, зокрема,  про якісну освіту, досягнення консенсусу між політичними акторами та роботу в міждисциплінарних напрямках, – наголосила, відкриваючи дискусійну онлайн-панель, Анжела Іванівна.

До активного обговорення теми заходу долучились фахові українські філософи. Серед них – доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії, соціології та менеджменту соціокультурної діяльності Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського Євген Борінштейн (м. Одеса); доктор філософських наук, професор, член Громадської ради при МОН України, голова Ради молодих вчених Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Сергій Терепищий (м. Київ); докторка філософських наук, професорка, завідувачка кафедри філософії Харківського національного медичного університету Катерина Карпенко (м. Харків); доктор філософських наук, доктор філософії Йєнського університету ім. Фрідріха Шіллера (Федеративна Республіка Німеччина) Володимир Абашнік (м. Харків); кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Дніпровського національного університету імені О. Гончара Вікторія Вершина (м. Дніпро).

Учасники дискусії, зокрема, приділили увагу тенденціям наукових досліджень, тематизації навчальних проєктів, перспективам та викликам філософії в університетській освіті. Окрім того, науковці поділились із колегами напрацюваннями у сфері досліджень проблематики розвитку творчих особистостей, філософії моралі, гендерної медицини, феномену любові і нелюбові, а також обговорили бачення стратегічного розвитку держави за умови пріорітизації філософії.

VIII Філософський форум відзначився традиційною інтелектуальною комунікацією, обміном цікавими ідеями, пошуком нових форматів співпраці та вкотре відкрив нові простори для філософських думки і слова.