Щорічно з 25 листопада до 10 грудня тисячі громадян і сотні державних та громадських організацій з більш ніж 100 країн світу об’єднують свої зусилля заради єдиної мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства, створити соціальний простір, вільний від насильства. Саме таку мету має акція «16 днів проти насильства».

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА, передає ChesnoNews.

Її ініціювали на Першому всесвітньому інституті жіночого лідерства у 1991 році. Власне тоді і визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати:

1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі.

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 Всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур.

Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.

Черкащина щороку активно долучається до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». У межах акції Будинок рад у темну пору доби буде підсвічено помаранчевим кольором, який  символізує світ, вільний від насильства.

Також в соціальних мережах, на Led екранах в супермаркетах мережі «Деликат» та відео екранах м. Черкаси буде  запущено відеоролики:

– «Дорожня карта для постраждалої: куди звернутися і як це зупинити». Цей ролик – дороговказ для жінок, з нього вони дізнаються куди можна звернутися з проблемою та які послуги отримати від фахівців. Він стане в нагоді тим, хто втомився і не хоче більше терпіти, але не знає як діяти. Також, такий алгоритм стане в нагоді людям, чиї знайомі та близькі потрапили в ситуації насильства і вони хочуть їм допомогти вибратися з прірви;

– «Фортеця безпеки» для постраждалих від торгівлі людьми в межах акції до Міжнародного дня боротьби з рабством. Відео-алгоритм для постраждалих з порадами куди звертатися і на яку допомогу розраховувати.

Якщо ви стали жертвою домашнього насильства або насильства за ознакою статі ви маєте право звернутися за допомогою.

Тел.: Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної адміністрації: (0472) 63 85 59 

„100% Життя Черкаси“ – 0930814310

ГУ НП в Черкаській області – 102

В Україні діє національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номерами телефонів 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних) або 116 123 (безкоштовно з мобільних).