Працівники Черкаського вищого професійного училища будівельних технологій 1 грудня вийшли під стіни обласної адміністрації з плакатами. Причиною стало рішення на сесії обласної ради 26 листопада щодо передачі закладу на баланс області.

Про це розповідає Суспільне, передає ChesnoNews.

До цього п’ять років училище фінансували за кошти міста. Зі слів практичної психологині закладу Лесі Самарської, викладачі проти передачі закладу в обласну власність: “Різниця дуже велика. Коли ми перейшли на фінансування з міського бюджету, все змінилося у здобувачів освіти, особливо категорійних. Місто нас підтримувало”.

За словами директора навчального закладу Олександра Саюна, щорічно заклад отримував 20 мільйонів гривень: “Черкаська міська рада зібрала з нас всі показники, бюджетний запит, довели нам контрольну цифру, щоб ми провели тендери на освітлення, опалення. А черкаська обласна рада грошей на наш заклад не передбачила”.

З моменту передачі закладу на баланс міста у ньому відремонтували будівлю та гуртожиток, замінили вікна й облаштували кабінети.

“Зараз, коли постало питання про перехід на область, ми, звичайно, стурбовані цією ситуацією, бо знаємо, що в такому розмірі не фінансуються заклади професійної освіти, які утримуються коштом обласного бюджету”, – зауважила старша майстриня Ольга Форман.

Рішення депутатів обласної ради щодо зміни балансоутримувача закладу стало “сюрпризом”, зазначив виконувач обов’язків директора департаменту освіти Богдан Бєлов: “З 2016 року місто утримує училище, вкладаємо кошти, відновлюємо його матеріально-технічну базу. А депутати обласної ради проголосували про передачу його на баланс області і про приєднання його до якогось об’єднаного училища. Нині ситуація до кінця незрозуміла”.

Начальник управління освіти облдержадміністрації Валерій Данилевський зазначив, що Кабінет Міністрів видав розпорядження про передачу трьох закладів у комунальну власність області два роки тому: “З того часу все рухалося до того, щоб ці заклади передали у обласну комунальну власність. Окрім того, в цьому році є указ президента, який зобов’язує прискорити ці всі речі”.

За словами Валерія Данилевського, нині створена комісія для передачі закладу. Процес передачі триватиме від двох до дев’яти місяців. До того часу його утримуватиме місто.