В Україні із середи, 1 грудня, набув чинності Закон України “Про реалізацію публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні”.

Про це інформує пресслужба Державної міграційної служби України, передає ChesnoNews.

“1 грудня 2021 року набув чинності Закон України № 1871-ІХ від 05.11.2021 року “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні” (за виключенням окремих положень, які наберуть чинності у 2022 році)”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цей законопроєкт, який був розроблений групою народних депутатів України за участю Міністерства внутрішніх справ, ДМС, Мінцифри, Міноборони та інших органів державної влади, спрямований на суттєве спрощення процесу декларування/ реєстрації місця проживання та зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання.

Цим документом, зокрема, передбачено декларування / реєстрацію, зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання без внесення до паспорта громадянина України відповідного штампу або внесення інформації до безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті громадянина України у вигляді картки.

Також цим Законом передбачено відмову (без необхідності) від довідок про зареєстроване місце проживання та скасування необхідності звернення військовозобов’язаних до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для постановки / зняття з військового обліку у разі здійснення декларування та зняття із задекларованого місця проживання (онлайн).

Цим документом також передбачено те, що відомості про зареєстроване/ задеклароване/ місце проживання, а також про зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання будуть міститися як у відповідному реєстрі тергромади, так і у відомчій інформаційній системі ДМС України. Отже, зникне необхідність підтверджувати відповідну інформацію паперовою довідкою про реєстрацію місця проживання, поінформували у ДМС.

Також власники житла зможуть зняти окремі категорії осіб (місце проживання яких було зареєстроване після 1 грудня 2021 року) з задекларованого місця проживання за заявою до органу реєстрації чи центру надання адмінпослуг, а не як раніше – виключно за рішенням суду.

У свою чергу, власник житла може подати онлайн-заяву на декларування місця проживання особи, при цьому не витрачати час на відвідування органу реєстрації чи ЦНАП, надаючи безліч документів на житло – всю інформацію про право власності буде верифіковано через реєстр нерухомості.

Окрім цього, громадяни зможуть отримати послуги з нарахування пенсії, спеціалізованої та високоспеціалізованої меддопомоги, тощо, за місцем звернення, а не за зареєстрованим місцем проживання, як це було раніше.