Майже місяць Черкащина у «червоній» зоні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Держпродспоживслужба області посилила державний нагляд за дотриманням суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства та протиепідемічних заходів. Починаючи з 12 листопада фахівці служби взяли участь у проведенні понад 2100 моніторингових перевірок соціально важливих об’єктів.

Перевірки проводилися переважно із представниками Національної поліції, у складі спільних моніторингових груп. Особлива увага звертається на наявність документів про щеплення, довідки про ПЛР-дослідження або на антиген SARS-CoV-2 або сертифікату одужання у працівників та відвідувачів закладів, діяльність яких у «червоній» зоні заборонена (громадське харчування, ТРЦ, непродовольча торгівля, заклади культури тощо).

Порушення протиепідемічних вимог виявлені на 423 об’єктах (20 % випадків). Найбільш розповсюджені з них – недотримання дезінфекційного, маскового режиму, відсутність температурного скринінгу працівників, антисептиків, відповідного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами та власне, недотримання дистанції відвідувачами закладів, відсутність організації централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту тощо.

За результатами проведених перевірок:

  • на адресу суб’єктів господарювання направлено 414 приписів, пропозицій щодо усунення порушень,
  • на посадових осіб складено 174 протоколи про адмінправопорушення у сфері санітарного законодавства,
  • на адресу органів влади, місцевого самоврядування, причетних управлінь, відомств, організацій, керівників підприємств, установ направлено 198 інформацій із відповідними пропозиціями щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства.

Фахівці Держпродспоживслужби області наразі продовжують здійснювати відповідні моніторингові перевірки.