9-10 грудня в місті Києві пройшов „Форум кращих практикˮ – підсумкова конференція Програми підтримки сфери надання соціальних послуг в громадах, яка була реалізована за підтримки Представництва Фонду міжнародної солідарності Республіки Польща в Україні.

Про це інформує пресслужба Міністерства соціальної політики України, передає ChesnoNews.

Участь у „Форумі кращих практикˮ взяли представники Фонду міжнародної солідарності, Міністерства соціальної політики України,  голови та представники територіальних громад Чернігівської, Черкаської, Вінницької та Житомирської областей, польські експерти.

Свої досягнення у соціальній сфері презентували громади Черкаського району: проєкт „Батьківство в радістьˮ Білозірської територіальної громади та проєкт „KidsLandˮ Чигиринської територіальної громади.

Як повідомили організатори заходу, підтримка реформи соціальної політики в Україні є одним із пріоритетних напрямків діяльності Фонду.

“Співпраця з майже 80 громадами з 16 регіонів, організація 7 навчальних візитів, підтримка реалізації громадами 20 проектів у рамках грантового механізму – Фонду малих проектів, сотні навчальних заходів та консультацій – це цінний досвід”, – зауважили у Фонді.

Саме на його основі було розроблено комплексну програму підтримки громад, яку представили під час форуму. Створити таку програму було б неможливо без співпраці та підтримки партнерів – територіальних громад з Чернігівської, Черкаської, Вінницької та Житомирської областей.

Заступник генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей – керівник експертної групи Оксана Суліма зауважила, що реформа системи надання соціальних послуг в умовах децентралізації та інших глобальних реформ, зокрема медичної, надскладна.

“По суті, це побудова нової системи надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи в громадах. У рамках децентралізації вся відповідальність з надання соціальних послуг лягла на органи місцевого самоврядування. Це справжній виклик, це непросто. Тому вдячна всім громадам, які готові навчатися, які залучають будь-яку допомогу, беруть участь у проектах. Шановні представники громад, ваше розуміння проблематики і бажання створити щось нове, підтримати своїх мешканців є основою для побудови цієї системи. Дякую Фонду за всебічну підтримку!” – зазначила вона.

У межах реалізації проекту Представництво Фонду міжнародної солідарності в Україні підтримувало як великі міста (наприклад Вінниця чи Умань), так і найменші сільські громади, де населення всього 3-5 тис. осіб. Усього у проекті взяли участь 27 громад. У межах реалізації проекту проводились навчальні заходи, зокрема, семінари з управління наданням соціальних послуг, проведення самооцінки територіальної громади за методикою CAF для визначення сильних сторін і сфер для вдосконалення територіальної громади, підготовки проектних заявок. Крім того, територіальним громадам було надано технічну допомогу у реалізації 10 проектів з надання соціальних послуг.

Довідково

Під час Форуму було презентовано кращі практики територіальних громад з надання соціальних послуг, зокрема, „Простір активного довголіттяˮ (Сновська територіальна громада), „Кімнати соціальних послугˮ (Вороновицька територіальна громада), соціальний хаб „Ми разомˮ (Ніжинська територіальна громада), „Батьківство в радістьˮ (Білозірська територіальна громада), „Сигнальна карткаˮ (Семенівська територіальна громада), Надання реабілітаційних послуг: від дітей – до усіх вікових категорій (Городницька територіальна громада), „Тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністюˮ (Хорошівська територіальна громада), „KidsLandˮ (Чигиринська територіальна громада), „Активний відпочинок – запорука здорової громадиˮ (Гніванська територіальна громада), „Достойне життяˮ (Менська територіальна громада),

„Підтримати та допомогти. Центр для тимчасового проживання осіб, які опинились в складних життєвих обставинахˮ (Курненська територіальна громада), залучення спільноти громади до системи надання соціальних послуг (Сосницька територіальна громада).