Протягом трьох днів у столичному ARTHALL D12 за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» і Посольства Великої Британії проходив ярмарок соціальних підприємств «Ключ до свободи».

Про це розповідають організатори проєкту, передає ChesnoNews.

10 соціальних підприємств з усієї України представили свою продукцію та провели майстер-класи з принтування одягу, приготування кави, вирощування мікрогріну, художнього розпису екосумок, створення новорічних прикрас тощо. Всі підприємства були відкриті протягом 2021 року. Вже зараз там працевлаштовані понад 30 постраждалих від домашнього насильства жінок. Частина доходів організацій йде на підтримку роботи з протидії та запобігання насильству в містах.

Наприклад, студія еко-торбинок W2W «Допомога жінкам» з Черкас працевлаштовує жінок з інвалідністю. Нерідко такий статус вони отримали саме внаслідок домашнього насильства.

«Ми організували соціальне підприємство лише у вересні цього року завдяки допомозі донорів, яка нам дозволила закупити обладнання й навчати новій професії жінок, постраждалих від домашнього насильства, в тому числі з інвалідністю – це специфіка нашого підприємства. Наскільки ми знаємо, жінки з інвалідністю страждають від насильства на 30 % більше за інших – це жахливі цифри. Ми виробляємо екосумки, екоторби, в’яжемо в техніці макраме відомі всім авоськи. Завдяки нашим майстриням вони виглядають стильно та престижно», –  розповіла керівниця підприємства Олена Гавриш.

Підприємство працевлаштовує шістьох жінок, троє з яких в інвалідних візках. Наступного року робочі місця будуть запропоновані і незрячим жінкам.

А от засновниця соціального ательє «Butterfly» зі Львову, Уляна Дорош, розповіла, що в цій компанії раді всім жінкам, які хочуть опанувати нову справу та будувати життя без насильства. 10% з вилучених коштів з продажу під час ярмарку будуть спрямовані на підтримку жінок, які постраждали від домашнього насильства.

«Соціальне ательє «Butterfly» – не просто звичайне місце, де можна пошити на замовлення якусь річ чи аксесуар. Це ціла спільнота, яка об’єднує дівчат, жінок різних вікових груп для того, аби допомогти їм вийти зі складних життєвих ситуацій та разом з тим розвинути свій творчий потенціал. Тобто своєрідна реабілітація для жінок, які мають бажання навчатися та працювати у швейній галузі», зазначила Уляна Дорош.

Загалом, на ярмарку були представлені соціальні підприємства з Вінниці, Добропілля (Донецька область), Запоріжжя, Кривого Рогу, Львова, Мелітополя, Миколаєва, Полтави, Херсона, Черкас.

Також протягом усіх трьох днів на ярмарку працював кар’єрний хаб «Розірви коло», який допомагає жінкам знайти свій шлях до економічної. Кар’єрні радниці ділилися з відвідувачами порадами щодо написання резюме, інструментами побудови успішної кар’єри та розвитку особистого бренду в соцмережах, а також надавали консультації.

Особливими гостями стали перша леді України Олена Зеленська, представник UNFPA в Україні Хайме Надаль, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук та Ніколас Гаррокс, заступник Голови місії в посольстві Великої Британії в Україні.

Ярмарок соціальних підприємств «Ключ до свободи» відбувся у межах реалізації проєкту EMBRACE з протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству за підтримки уряду Великої Британії.

Захід був вільним для відвідування та відбувся з дотриманням усіх карантинних вимог.