Майже 20 днів грудня на Черкащині спостерігається тепла аномалія. Середній температурний фон +2º, що на 4º вище за норму. Щодня дощило. За цей період випало 40-70 мм, (1-2 місячних норми). Після посушливої осені це перший вагомий внесок для формування вологозапасів на початок весни. Талий ґрунт, відсутність ростових процесів та транспірація (випаровування) сприяли доброму поглинанню ґрунтом опадів.

Про це інформує директор Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

У минулі вихідні атмосферний тиск зазнавав коливання. Різке падіння аж на 17 одиниць атмосферного тиску змінилося активним ростом, що негативно впливало на самопочуття метеозалежних людей.

Новий робочий тиждень відзначиться серйозним похолоданням. Температура вночі 10-15º морозу, вдень 3-8º морозу. Все як у народному прислів’ї, після зимового сонцестояння, 21-22 грудня «Сонце на літо, зима на мороз». Тож подбайте, щоб у вашому гардеробі були пуховики, шуби, тепле взуття, шапки, шарфи та рукавиці.

Активний та глибокий циклон «Нео», який просувається на Середню Волгу, розверне повітряні течії на північно-східні і холодне континентальне повітря у супроводі швидкоплинних зарядів снігу витіснить тепло Атлантики. Середньодобова температура знизиться до 8-9º морозу, що на 5-6º нижче звичайного.

До того ж, із заходу посилиться вплив антициклону з потужним радіаційним вихолоджуванням, що зумовить рвучкий вітер і відчуття холоду збільшиться майже вдвічі.

Із небезпечних явищ у цей період на дорогах утримається ожеледиця.

За попередніми оцінками, у суботу 25 грудня холод відійде на схід, а до керування погоди приступить черговий атлантичний циклон, і температура підвищиться. Вночі сніг, температура 2-7º морозу, вдень мокрий сніг та дощ 2º морозу 3º тепла. Створяться ідеальні умови для комплексу зимових небезпечних явищ.

Тож готуємося до першого випробовування морозами, яке не буде тривалим.