Громадяни України, які щепилися за кордоном, також мають отримати переваги українського COVID-сертифіката та зможуть скористатися програмою “єПідтримка”.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час селекторної наради щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції на території України, передає ChesnoNews із посилання на Урядовий портал.

«Люди, які були вакциновані за кордоном визнаними у світі вакцинами, так само повинні мати нагоду скористатися програмою Президента єПідтримка. Необхідно надати їм можливість перенести сертифікати в Дію», — сказав Шмигаль.

Як зазначалося на нараді, епідемічна ситуація з COVID-19 в Україні значно краще, ніж у багатьох європейських країнах. За даними Міністерства охорони здоров’я, шість тижнів поспіль спостерігається зниження кількості госпіталізованих. Зайнятих ковідних ліжок наразі 21 567. За минулий тиждень було госпіталізовано 12 908 осіб.

За інформацією МОЗ, Україна одна з перших у Європі пройшла осінній спалах захворюваності, і наразі показники відповідають середньоєвропейським.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні була введена додаткова доза вакцини для людей з важкими супутніми хворобами.

«Крім того, у січні МОЗ планує розглянути питання щодо можливості запровадження бустерної дози з урахуванням підходів Європейського Союзу», — зазначив Ляшко.

Як зазначили в МОЗ, 16 грудня було зареєстровано наказ Міністерства юстиції про розширення переліку професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою. Наказ набере чинності 20 січня 2022 року та стосуватиметься всіх працівників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної й комунальної форми власності, а також всіх комунальних підприємств, установ та організацій.

У Міністерстві охорони здоров’я відзначили, що на виконання завдання попередньої селекторної наради було дозволено таким особам отримати український сертифікат у сімейного лікаря.

За інформацією Міністерства цифрової трансформації, на сьогодні вже 3,6 млн людей скористалися послугою єПідтримка, з них вже майже 2 млн отримали кошти.

«Наразі до програми приєдналися 6 банків. Ще 10 проходять процес підключення. Загалом у банках відкрили більш ніж 4,6 млн спеціальних рахунків», — зазначив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Крім того, Мінцифри активно співпрацює з Національною поліцією та кіберполіцією щодо виявлення транзакцій установам, які не надають визначені в переліку послуги.